Džon Dilindžer: Priča o razbojniku za kojim su žene ludele!(FOTO)

Na današnji dan pre 80 godina nakon što je izašao iz bioskopa u Čikagu, gde je gledao gangsterski film, ubijen je "državni neprijatelj broj jedan" Džon Dilindžer.


Dilindžer, čije je ime dominiralo na naslovnim stranama medija, i njegova banda terorisali su Srednji zapad od septembra 1933. do jula 1934. godine. Oni su ubili 10 ljudi, ranili sedam, pljačkali su banke i policijske arsenale.

Džon Herbert Dilindžer je rođen 22. juna 1903. u Ouk Hilu u Indijanapolisu. Odrastao je pored veoma strogog oca, ali koji je bio blag i velikodušan prema drugima. Majka mu je umrla kada je imao tri godine, a otac mu se ponovo oženio šest godina kasnije ženom sa kojom se Džon nije slagao. Tokom puberteta je često upadao u nevolje da bi, konačno, napustio školu i počeo da radi u mašinskoj radionici u Indijanapolisu. Iako je bio inteligentan i dobar radnik, ubrzo mu je to postalo dosadno i često je boravio napolju po celu noć.

Njegov otac, zabrinut da iskušenja grada kvare njegovog sina tinejdžera, prodao je imanje u Indijanapolisu i sa porodicom se preselio na farmu u blizini Mursvila, Indijana.

Međutim, mladi Džon nije reagovao bolje na seoski način života i ponovo je počeo da divlja.

Prekid odnosa sa ocem i problemi sa zakonom, kao što su krađe automobila, navele su ga da ode u mornaricu. Dilindžer je i tamo ubrzo zapao u nevolje, nakon čega je napustio mornaricu i iskrcao se u Bostonu.

Oženio se 16-godišnjom Beril Hovius 1924. godine, a zaslepljeni snom o svetlosti grada mladenci odlaze u Indijanapolis.

Dilindžer nije imao sreće u pronalaženju posla u gradu, pa se okrenuo kriminalu u potrazi za lakim novcem, te je sa Edom Singltonom pokušao da opljacka bakalnicu. Ubrzo su uhapšeni. Singlton se na suđenju izjasnio da nije kriv i bio je osuđen na dve godine zatvora.

Dilindžer, sledeći savete svog oca, priznao je zločin i proglašen je krivim za napad i za izvršenje krivičnog dela i dobio je kaznu zatvora u trajanju od dve do 14 godina i 10 do 20 godina u državnom zatvoru Indijane. Zapanjen zbog tako oštre kazne, Dilindžer je postao izmučen i nezadovoljan čovek, navedeno je na sajtu FBI.

Između zatvorskih kazni, bežanja iz zatvora, Dilindžer i njegova banda pljačkaju banke, kradu puške, pištolje, pancire iz policijskog arsenala...

Član Dilindžerove bande, 14. decembra 1933, Dzon Hamilton, puca i ubija detektiva u Čikagu. Mesec dana kasnije, Dillinžerova banda ubija policajca u pljački Prve nacionalne banke istočnog Čikaga.

Posle više razbojništava i pljački Dilindžer je završio u zatvoru u Kroun Pointu, Indijana, odakle je 3. marta 1934. godine uspeo da pobegne tako što je oteo policajcima puške i zatvorio ih u ćeliju. To je bila greška koja će ga koštati života.

Dilindžer je ukrao šerifov auto i odvezao se u Čikago čime je prekršio Nacionalni zakon o motornim vozilima, što je u toj državi savezni prekršaj i zbog toga je FBI uključen u potragu za ovim kriminalcem.

Zahvaljujući raspisanoj nagradi za informacije o tome gde se skriva Dilindžer, FBI je došao do podataka da će taj kriminalac 22. jula biti u bioskopu sa svojim prijateljima.

U 10.30 časova, Dillindžer je sa svojim pratiljama izašao iz bioskopa, okrenuvši se kada je pored vrata video detektiva koji je zapalio cigaru kao signal kolegama.

Dillindžer je brzo shvatio šta se događa i reagovao je instinktivno - zgrabio je pištolj i krenuo prema obližnjoj uličici. Pet hitaca ispaljeno je iz pištolja tri agenta FBI. Tri metka su pogodila Dillinžera. U 10.50 Džon Dilindžer je proglašen mrtvim u maloj sobi u bolnici Aleksijan braders.

Izvor: rtv

amerikadžon dilindžerrazbojnik