Košarkaš iz Srbije "pao" sa kokainom švercovanim u stomaku

Nikola Radojičić (27) iz Lazarevca, bivši košarkaš Crvene zvezde, uhapšen je u utorak na aerodromu u prestonici Perua Limi.

Policiji je bilo sumnjivo što je Radojičić bio nervozan i često trljao rukama stomak. Odvela ga je do prostorije s rendgenom i ustanovila da u stomaku ima kapsule s kokainom. Kako saznajemo, Radojičić je u stomaku imao 23 kapsule, ukupne težine 230 grama.

Sa Radojičićem je na aerodromu bio još jedan državljanin Srbije, njegov drug Uroš Dokić (21). On je u stomaku imao devet kapsula. Kod obojice su pronađeni zastareli modeli mobilnih telefona, nešto dolara, peruanski novac, ali i mala ikonica svetitelja.

Peruanski mediji navode da su krijumčari navodno čekali let za Amsterdam, odakle su nameravali da se prebace u Srbiju. Radojičić i Dakić su, navodno, članovi iste bande koja se bavi trgovinom narkoticima, a njihova veza u Peruu je neimenovani Bugarin.

On je u Srbiji poznat pre svega zbog svog velikog košarkaškog potencijala - prošao je gotovo sve juniorske kategorije košarkaške reprezentacije, a igrao je u desetak timova u Makedoniji, Crnoj Gori, Siriji, Gruziji... Poslednji profesionalni angažman u Evropi imao je u kiparskoj Omoniji i u Litvaniji.

Podsetimo, dileri koji drogu preko carinskih punktova prenose u organizmu u narko-svetu nazivaju se mule. Odabir mula je komplikovan i rizičan posao, jer ovakav prenos droge mogu obavljati samo ljudi koji su sposobni da je u paketićima po nekoliko dana drže u sebi i da za sve to vreme ništa ne jedu. Droga se pakuje u posebne folije ili lateks-gumu, najčešće u kondome, koja štiti dragocena pakovanja od želudačne kiseline. Nakon prenosa, paketići se izbacuju iz organizma u periodu do 48 sati nakon gutanja. Postoji i varijanta švercovanja koja podrazumeva kačenje niza paketića na tanku nit koja se vezuje za zub: na taj način paketići ne dolaze u dodir sa kiselinom, već vise u jednjaku.

Pored dvojice uhapšenih, peruanska policija je pratila rad još dvojice Srba uključenih u trgovinu drogom, koji su ovog leta likvidirani u Peruu. Jedan od njih je odskora poznat javnosti u Srbiji. U pitanju je Marko Mitić, diler koji se u Srbiji sumnjičio za ubistvo mladića u Požarevcu 2003. godine, a koji je prošle nedelje pronađen mrtav u sirotinjskoj četvrti oblasti San Martin de Pores. Drugi ubijeni kriminalac, Frederik Goran Stravić, poznatiji kao Kljuki, likvidiran je 6. jula u restoranu brze hrane u gradu Miraflores. Peruanski mediji pisali su da je Stravić tokom devedesetih u Mađarskoj odležao 13 godina u zatvoru zbog 14 krivičnih dela, nakon čega je otišao u Latinsku Ameriku.

Izvor: Blic

kokainnikola radojičićperušverc