Odmah pročitajte sadržaj vaših krema! Evo čime nam truju kozmetiku?

Šta su parabeni? Oni su danas sinonim za opasnost i ozbiljne bolesti. To je razlog zašto poznate kompanije jako naglašavaju da su njihovi proizvodi bez parabena. A što su zapravo parabeni i zašto se nalaze u našim kozmetičkim proizvodima?

Parabeni su hemijski konzervansi koji se koriste da bi produžili rok trajanja kozmetičkih proizvoda i sprečili rast mikroorganizama. U kozmetici su se počeli koristiti 30-ih godina prošlog veka. Od tad se može pronaći u šamponima, kremama, ruževima… Nemaju boju, ukus, ni mirisa. Proizvođači ih vole jer su jeftini i jer omogućuju da njihovi proizvodi duže traju.

Ali ljudsko zdravlje ih ne voli. Brojna istraživanja pokazuju da su parabeni veoma štetni, a pre dve godine sprovedeno je veliko istraživanje koje je uznemirilo svetsku javnost. Naime bilo je to prvo istraživanje koje je otkrilo povezanost između parabena i karcinoma dojke.Naučnici napominju da je nužno sprovesti dodatna istraživanja kako bi se otkrili tačni uzroci povezanosti opasnih hemikalija s razvojem kancerogenih ćelija.

Zbog lošeg „ugleda“ parabena poslednjih godina proizvođači su ih počeli izbegavati pa zato sada naglašavaju na svakome proizvodu da ne sadrži parabene. Je li to stvarno istina? Neki stručnjaci upozoravaju da i proizvode na kojima stoji da ne sadrže parabene treba oprezno koristiti.

Izvor: tportal


hemikalijekreme