Dobre vesti se nižu: U Srbiji proglašen još jedan specijalni rezervat prirode!

Specijalni rezervat prirode “Jerma“ površine je blizu 7.000 hektara, obuhvata masive Grebena i Vlaške planine kao i veći deo sliva reke Jerme, a nalazi se na teritoriji opština Babušnica, Dimitrovgrad i Pirot.

Saradnik Zavoda za zaštitu prirode i orintolog Bratislav Grubač, koji je radio na studiji koja predlaže zaštitu područja Jereme, objasnio je da je ovo novoproglašeno prirodno dobro prve kategorije zbog očuvanja i jedinstvenosti geomorfoloških oblika i njenog biodiverziteta.

-Ono što je najznačajnije sa geomorfološkog aspekta je to što se na tom području nalazi izuzetan kanjon sa impozantnim liticama, kraški oblici, pećina Vetrena dupka koja je duga oko 4km i jama Pešterica. Naravno tu je i reka Jerma, kao i podzemne vode i vrela.- objašnjava Grubač za Južne vesti.

Na prostoru Specijalnog rezervata “Jerma” evidentirano je 887 biljnih vrsta i podvrsta, što čini 24,2 % flore Srbije ili 13,1 % flore Balkanskog poluostrva.

Mnoge od njih su endemične (ograničene na posebno područje ili državu) ili reliktne (koje su u prošlosti bile široko rasprostranjene, a sada su svedene na mala područja), a njih 115 su na spisku zaštićenih vrsta.

-U prirodnom dobru živi ili se povremeno sreće 108 vrsta ptica od međunarodnog i 102 vrste od nacionalnog značaja zaštite. Najznačajnije ptice od njih su suri orao, riđi mišar, jarebica kamenjarka, buljina i žutokljuna galica.- kaže Grubač.

U ovom specijalnom rezervatu prirode, primećen je ris koji je inače ugrožena životinjska vrsta a što se tiče sisara između ostalog prisutni su i slepi miševi.

Ovaj specijalni rezervat prirode biće poveren na upravljanje JP "Srbijašume", a stručnjaci napominju da novi status Jerme pruža šansu ovom kraju da razvije turizam i proizvodnju organske hrane.

-Tom kraju je data “zelena jabuka”, odnosno znak da je reč o potpuno zaštićenom prirodnom području, a sad sve zavisi od toga kakav će oni menadžment imati i kako će se ponašati. Jako je bitno, naravno, da ispoštuju zakonske propise kako bi očuvali značaj tog prostora i poboljšali način svog života, jer na tom području sada mogu proizvoditi organsku hranu i razvijati seoski turizam. - kaže Danko Jović, v.d. rukovodilac radne jedinice Niš Zavoda za zaštitu prirode.

U podrčju Jerme, nalaze si veliki broj značajnih kulturno-istorijskih spomenika između ostalog i manastir Poganovo.

Izvor: Eko kutak

prirodasrbija