Za lepši pogled na Srbiju: Mobilna aplikacija “Plavo-zelena mapa Srbije”

BG MAP je inovativna multimedijalna dvojezička platforma urbanih i zaštićenih prirodnih lokaliteta Beograda. Sastoji se od intenet prezentacije www.bgmap.rs i aplikacije u proširenoj stvarnosti za Android i iOS uređaje.

Do sada je predstavljeno 49 zelenih bisera Beograda: spomenici prirode, prostorne celine, lokacije koje su u postupku stavljenja pod zaštitu i Telenor internet parkovi.

www.bgmap.rs je jedina tematska e-prezentacija urabanih i zaštićenih prirodnih lokaliteta. Platforma pruža informacije o svakom dobru, opis i lokaciju na srpskom i engleskom jeziku, kao i galeriju fotografija.

Takođe, aplikacija pruža osnovne informacije o lokalitetu sa fotografijom, tačnu udaljenost u odnosu na trenutnu poziciju, web link za više informacija, mogućnost navođenja do izabrane lokacije kao i pravljenja sopstvene fotografije na samoj lokaciji i deljenja sa prijateljima na nekoj od društvenih mreža.

Platformu "Plavo-zelena mapa" je pokrenuo Centar za unapređenje životne sredine, a projekat je podržao Grad Beograd–Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Turistička organizacija Beograda i Telenor fondacija.

Aplikacija "Plavo-zelena mapa" je namenjena “pametnim” telefonima i uređajima. Softverska podrška "proširenoj stvarnosti" (augmented reality) u okviru koga aplikacija radi se zove "Junaio". Besplatno se preuzima skeniranjem QR koda aplikacije ili sa marketa.

Izvor: Ekokutak

aplikacijamobilnisrbija