STRUČNJAK: Srbiju uskoro može da pogodi katastrofalan zemljotres

Zemljotres jačine 4,6 stepeni Rihterove skale, koji je sinoć u 21.47 potresao zapad Srbije, oštetio je oko 100 objekata u Kosjeriću. Osim materijalne štete izazvao je veliku paniku. Posebno su uplašeni oni koji su bili u epicentru ovog potresa. Strahuju da se zemljotres ne ponovi.

Branko Dragićević, zamenik direktora Seizmološkog zavoda za Srbije rekao je za portal Nadlanu.com da zemljotrese nije moguće predvideti: "Krakoročne prognoza kada će se dogoditi zemljotres nisu moguće. Važno je samo koliko je neko tlo podložno zemljotresima."

To je objašnjeno na sajtu Sejzmološkog zavoda Srbije, u kartama Sejzmološkog hazarda.


Makroseizmički intenzitet na površini lokalnog tla, verovatnoća prevazilaženja 10% u 10 godina (povratni period 95 godina) izražen u stepenima po EMЅ -98.

Gospodin Dragićević je dodao da je najjači zemljotres koji može da pogodi područje Srbije, magnute do 6.1 Merkalijeve skale ali je dodao da niko sa sigurošću ne može dakaže da li će se i kada to dogoditi.

Šta da radite u slučaju razornog zemljotresa

Kada počne

Ukoliko se nalazite u zgradi najbolje bi vam bilo da potražite što sigurnije mesto tu gde jeste. Ne pokušavajte da istrčite napolje osim ako niste baš blizu izlaza. Tako možete da naletite na stakla ili druge predmete koji padaju. Stanite ispod nosećih zidova, ispod kreveta ili stola. Izbegavajte prozore, visoke plakare, police i kuhinje gde svašta može da padne na vas.

Ako ste u kolima, hitno se sklonite od mostova i nadvožnjaka i zaustavite auto što dalje od zgrada i električnih instalacija.

Ukoliko ste napolju pomerite se što dalje od zgrada, dalekovoda, kamenja i odrona ili bilo čega što može da se sruši na vas.

Kada stane

Kada prvi talas prestane odmah izađite napolje i sačekajte na otvorenom dok ne dobijete uputstva od zvaničnika ili policije. Ponesite telefone i radio.

Ako ima povređenih pozovite hitnu pomoć i pružite prvu pomoć na licu mesta ako je neophodna. Nemojte dugo pričati telefonom pošto su možda linije oštećene i tako ometate hitne pozive. Ukoliko su oštećenja velika isključite osigurače za struju, plin i ugasite vatru.

zemljotres