Kopenhagen ne treba mnogo da računa na Obamu

VAŠINGTON, 17. decembra 2009. (Beta-Ecotopia/AP) - Analitičari su upozorili delegate samita UN o klimi u Kopenhagenu da ne računaju mnogo na to da će američki predsednik Barak Obama bitno izmeniti već poznati stav SAD o smanjenju emisije štetnih gasova.

Obamu, naime, kao i većinu svetskih lidera, ograničava unutrašnja politika, što otežava mogućnost postizanja globalnog sporazuma o osetnijem smanjenju štetne emisije u atmosferu.

Američki zvaničnici navode da Obama u Dansku neće doneti ništa novo, odnosno da od njega treba očekivati samo ono što je Vašington već postavio za cilj.

Taj cilj je da se do 2020. smanji emisija gasova koji izazivaju efekte staklene bašte za 17 odsto u odnosu na nivo iz 2005, kao i da se uplati "poštena suma" u fond težak deset milijardi dolara iz kojeg će se pomagati zemljama u razvoju da se bore sa klimatskim promenama.

Zemlje u razvoju traže pak od SAD i Evrope, koje su zaslužne za najveći deo emisije štetnih gasova poslednjih godina, da na kratak rok, tj. do 2020, u znatno većoj meri smanje emisiju, za najmanje 34 odsto u odnosu na nivo iz 2005.