Policija našla ukradenu tablu sa kapije Aušvica

VARŠAVA, 21. decembra 2009. (Beta) - Policija je našla tablu sa glavne kapije bivšeg nacističkog koncentracionog logora Aušvic i uhapsila petoricu lopova koji su taj simbol holokausta ukrali u petak u zoru, saopštila je noćas poljska policija.

Lopove, muškarce starosti između 20 i 39 godina, policija je otkrila u malom mestu na drugom kraju zemlje, na severu Poljske a takođe i istorijsku tablu ali oštećenu, jer su je presekli u tri dela, kazao je portparol Malopoljske policije Darijuš Novak.

"Od ranog jutra počinje saslušanje lopova", dodao je Novak. Policija je za sada potvrdila da je reč o organizovanoj grupi ali ne zna šta je bio motiv krađe, da li narudžbina nekog bogatog kolekcionara ili antisemitski ispad.

Bivši logoraš iz Aušvica, nekadašnji šef poljske diplomatije a sada spoljno-politički savetnik poljskog premijera, Vladislav Bartoševski kategorično je još pre hapšenja lopova odbio teorije zavere koje su se pojavile u nekim medijima da je krađa table naručena iz samog Izraela, jer su Jevreji navodno nezadovoljni što će čitavu polovinu sume neophodnu za renoviranje muzeja, 60 miliona evra, dati Nemačka.