VASKRŠNJE RADOSTI: Tehnike farbanja i ukrašavanja jaja (FOTO)

Koju god da odaberete, najvažnije je da u ovom ritualu uživate i pretvorite ga u zajednički, porodični čin gde svako ima određenu ulogu.

Ombre

Pre nekoliko godina, ova tehnika bila je hit kad je reč o farbanju kose, a onda se iz frizerskih salona preselila u kuhinju. Dva su načina, jednostavniji podrazumeva da jaja farbate u istoj boji, ali da ih u njoj držite različito vreme, pa ćete dobiti više nijansi, od svetlije do tamnije. U drugoj, malo zahtevnijoj, u plitku posudu sipajte 1 cm jestive boje za kolače, a zatim potopite skuvano i ohlađeno jaje. Držite ga minut, zatim dodajte 1 cm vode i ponavljajte postupak sve dok tečnost ne prekrije celo jaje.

Gumice i selotejp

Na jaja stavite nekoliko gumica za kosu, a nakon toga ih ofarbajte u boji ili lukovini. Na ovaj način dobićete tanke šare, a ako hoćete raznovrsnije oblike, napravite ih pomoću lepljive trake koju ćete zalepiti na jaje. Ako ste se odlučili za lukovinu ili neku drugu "prirodnu metodu", verovatno znate da jaja nemaju sjaj kao ona farbana veštačkim bojama. Zato ih obavezno premažite uljem kad se osuše.

Krep papir

Ako ste kreativac koji pušta da ga umetnost ponese i ne zna kakav će biti konačni rezultat, krep papir je pravi izbor za vas. Prvo skuvajte jaja pa ih jedno po jedno, dok su vruća, umotajte u krep papir koji ste prethodno umočili u sirće. Kad završite, stavite jedno po jedno jaje u dno tegle, pa ređajte sledeća, ali bilo bi dobro da budu u krep papiru druge boje, kako bi se nijanse slivale jedna na drugu i jaja bila šarenija. Pošto odstoje pola sata, skinite papir i premažite jaja uljem da budu sjajna. Važno je da i na početku i na kraju, dok skidate papir, nosite rukavice kako usput ne biste oslikali i prste.

Voštane i vodene boje

I najmlađa deca mogu da se uključe u proces farbanja jaja voštanim bojama, neka crtaju i pišu šta žele, dozvolite im tu slobodu. Ako nakon toga ofarbate jaja u boju po želji, crteži će biti vidljiviji. Ili, skuvana jaja (najbolje bela) šarajte vodenim bojama uz pomoć četkice, sunđera, prsta i bilo čega što se setite.

Dekorativna čipka

Devojčicama će se naročito svideti tehnika sa čipkom. Na ofarbana jaja stavite čipku ili još bolje zalepite je na sveža, pa ih potom ofarbajte i skinite čipku. Tamo gde je bila tkanina, ostaće prelepa šara.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

farbanje jajauskrsuskršnja jajaVaskrs