Ninova nagrada za 2016. godinu Ivani Dimić za "Arzamas"

Ređajući prozne fragmente i "dramolete", Ivana Dimić ispisuje priču u kojoj će ljubav biti jača od smrti.

Naslov svoj temelj ima, kako književnica napominje u jednom novinskom razgovoru, u razmišljanjima Viktora Šklovskog o blizini sreće i konačnog kraja. Predrag Bajčetić beleži da je reč o "delu potresne iskrenosti i vedre bodrosti, satkanom od dramskog koje se magično preobražava u romaneskno."

Roman "Arzamas" je priča u kojoj se prepliću realno i magično, san i java, stvarnost i onostrano. Svojim majstorskim pripovedanjem autorka uspeva da nas uvede u prostor između jave i sna, u neko čarobno mesto. Pored snova ona govori i o pisanju, o piscima, ljubavi, smrti, životu, sudbini... Osim svojih monologa ubacuje i prizore drame sa likovima majke i ćerke koje se i svađaju i bezgranično vole. Tako se smenjuju dve različite literarne forme – priča i drama.

"Arzamas" je vrhunsko delo umetničke proze, veoma neobično i nesvakidašnje.

Ivana Dimić (Beograd, 1957) autorka je pet knjiga kratkih priča, niza drama, dramatizacija i TV scenarija.

U najužem izboru za Ninovu nagradu od Laguninih izdanja našli su se pored Ivane Dimić i Vladan Matijević sa romanom "Susret pod neobičnim okolnostima" i Vladimir Tabašević sa romanom "Pa kao".

Knjige možete naći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Ivana Dimićlaguna