Milioni dolara humanitarne pomoći završili kod pobunjenika

LONDON, ADIS ABEBA, 3. marta 2010. (Beta) - Milioni dolara humanitarne pomoći koja je u periodu 1984-85. godine prikupljena za izgladnelo stanovništvo Etiopije upotrebljeni su za kupovinu oružja različitih pobunjeničkih grupa u toj zemlji.

Bivše pobunjeničke vođe potvrdile su za Bi-Bi-Si da su novac koji je dobijan od brojnih humanitarnih kampanja završio u njihovim rukama i da je poslužio za kupovinu oružja kako bi se svrgla vlast. Jedan od tih pobunjenika procenio je da se radi o sumi od oko 95 miliona dolara.

U ranijem izveštaju američke Centralne obaveštajne agencije za 1985. godinu takođe se navodi da je jedan deo prikupljenog novca zloupotrebljen.

Bi-Bi-Si je došao do podataka da se radi i o novcu koji je u to vreme za stanovništvo Etiopije prikuplja britanski mužicar Bob Geldof u okviru projekta Bend ejd (Band Aid) i Lajv ejd (Live Aid). Samo u okviru serije koncerata Lajv ejd prikupljeno je više od 60 miliona dolara.

U vreme prikupljanja pomoći, etiopske vlasti su se borile sa pobunjeničkim trupama u zemlji, posebno u oblastima Eritreje i Tigraja. "Prošlo je 25 godina od kako se to dogodilo i ovo je prvi put da je neko potvrdio tako nešto", izjavio je humanitarni radnik iz organizacije Hrišćanska pomoć Maks Peberdi preko koje je 1984. godine obezbeđeno 500.000 dolara za Etiopiju.