Ilić izlazi iz vlade ako ospore koncesiju za autoput

NOVI SAD, 22. maja 2007. (Beta) - Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić izjavio je da neće ostati ministar u novoj Vladi Srbije, ako ona ospori koncesioni ugovor o izgradnji autoputa Horgoš-Požega.

Prethodna vlada potpisala je 30. marta ove godine sa špansko-austrijskim konzorcijumom kompanija FCC i Alpina ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega.

"Ukoliko bi došlo do osporavanja odluke o dodeli koncesionog ugovora, ne vidim šta bih tražio u takvoj vladi koja ruši investiciju koja je najveća u istoriji Srbije", rekao je Ilić za današnji novosadski "Dnevnik".

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš ranije je najavio da će od nove vlade zatražiti da poništi ovaj ugovor, pošto je "štetan po interese Vojvodine" i podsetio da su predstavnici Demokratske stranke u više navrata takođe govorili da je reč o lošem i štetnom ugovoru.

"Ako bi ova vlada poništavala sve prethodne odluke zbog nekog Kostreša, Pere ili Žike, onda je to druga priča, morali bi u svemu da uvek idemo od početka, da ne verujemo jedni drugima, a to ne bi bilo dobro", ocenio je Velimir Ilić.

Ilić je dodao da ne može da udovolji zahtevu predsednika Skupštine Vojvodine da se potpisani koncesioni ugovor da na uvid javnosti, iako je to naložio i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

"O uvidu u ugovor odlučuje Vlada Srbije, a od Vrhovnog suda smo zatražili da nam odgovori na tu mogućnost. Ne mogu da dam ugovor koji obuhvata i poslovnu tajnu firme koja je izabrana u finansijskom delu ponude. Ugovor može da se pregleda u nekim delovima, ali ne može ugovor da se iznosi u javnost, jer bi, zbog neposlovnosti, koncesionar mogao da ga raskine", kazao je Ilić.

On je optužio Kostreša da je "veoma uporan da upropasti jedan veliki posao za Srbiju", ali je ocenio da u tome Kostreš neće uspeti.

"Ako ima neko nešto da kaže, onda bi to trebalo da bude Skupština Vojvodine, ili pokrajinsko Izvršno veće da se oglasi, a ne Kostreš", rekao je Ilić.

On je precizirao da je rok za formiranje koncesionog preduzeća 30. maj, što znači da izabrani koncesionar preuzima koncesiju i da počinju pripreme za izgradnju autoputa.