MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Dragi Domić - Kuba

Pored odmora na jedinstvenom karipskom ostrvu koje odlikuju latino ritam, pikantna kuhinja, rajske plaže, nestvarna prirodna lepota, očuvana tradicija i kultura, Dragi je u zemlji neverovatne magije snimio i spot za numeru "Boem grada" koja se nalazi na nedavno izdatom albumu:

- Na Kubi sam se proveo fantastično i drago mi je što sam obišao ovo ostrvo pre kraja "Kastro ere" i tamo zabeležio kadrove za spot. Ostaće mi posebno u sećanju Kubanci, jer su maštoviti, veseli i neposredni. Oni su gostoljubivi, obrazovani i veoma vredni. Izabrao sam hotel na samoj plaži koji podseća na domaću kuću, a ujutro vas obavezno dočeka doručak srdačnih domaćina.

Iako kao i svaki Balkanac preferira domaću kuhinju, Dragi ističe da je na Kubi svoj jelovnik priilagodio ambijetu u kojem je boravio:

- Za vreme provedeno na Kubi, zaboravio sam na srpsku kuhinju i uživao u obilju morske ribe, morskih specijaliteta, a umesto slatkiša, konzumirao sam sveže voće koga ima u izobilju. Pored lagane hrane, konzumirao sam Pinu koladu, Cuba libre, a naročito rum po kojem je Kuba naročito poznata. Nisam izostavio ni ručno pravljene cigarete koje prosto mame izgledom i specifičnim mirisom, a skoro svaki stanovnik puši ove cigarete nalika na tompuse.

Dragom se najviše dopalo mnoštvo aktivnosti koje pruža Kuba, a posebno je uživao u plivanju, ronjenju, plivanju sa delfinima, kao i obilasku Havane:

- U Havani živi oko dva miliona stanovnika. Stara Havana predstavlja najatraktivniju turističku zonu grada i pod zaštitom je Uneska. Od svega što grad pruža, najviše mi se dopao bar "La Bodegita del Medio" u kojem je prvi put napravljen koktel mohito i čiji gost je bio slavni američki pisac Ernest Hemingvej. Kao muzičar, nije mogao da odoli da zastane pored uličnih svirača, jer u Havani na svakom koraku dopiru zvuci kubanske muzike, zvuk salse koja prosto mami turiste da zaigraju, pa se stiče utisak da je čitav grad jedan veliki plesni podijum.

S obzirom na to da je bio u vreme kada je tim prostorom harao uragan "Marija", Dragi se priseća da je pukom srećom izbegao "susret" sa razornim dejstvom uragana:

- Poželeo sam da vidim i druge lepote Kariba pa sam otputovao u Dominikanu. Ne znam šta mi je trebalo da odem, a da ne pogledam prognozu. Tek što sam stigao, shvatio sam da sam uleteo u vanredno stanje, jer su se ljudi panično pripremali za nepogodu. Shvatio sam da je đavo odneo šalu i odmah počeo da tražim slobodno mesto da se vratim nazad. Ali, ni posle celog dana, ni nuđenja novca, potezanja veza i čega sve ne, nisam uspeo da se ubacim na bilo koji let. Ostalo mi je samo da strpljivo čekam i nadam se da uragan neće poraniti. Na svu sreću, uspeo sam da se ukrcam na svoj let, a samo dva dana kasnije Dominikanu je pogodila "Marija", najrazorniji uragan u istoriji zemlje - ispričao je Domić svoj doživljaj ističući da je sledeće odredište koje bio voleo da obiđe Tajland.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

dominikanska republikaDragi Domićkubaputovanje