PAZITE NA SVOJE LJUBIMCE: Voće i povrće koje je otrovno za pse

Iako postoji mnogo vrsta voća i povrća koji vaši psi mogu jesti bez bojazni da će im to naškoditi, postoji neko voće i povrće koje može biti otrovno kada se pojede.

Grožđe

Ovo voće može izazvati otkazivanje bubrega u roku od samo 24 časa nakon što je pojedeno. Simptomi uključuju povraćanje, gubitak apetita, dijareju, abdominalne bolove, smanjenu urinaciju i problem sa kretanjem.

Paradajz

Paradajz sadrži štetni alkaloid koji se zove atropin i koji može izazvati ozbiljne probleme kada se jede. Zeleni ili nedovoljno zreo paradajz ima manje toksina, ali i dalje može iziritirati stomak. Simptomi uključuju drhtanje, napade i aritmiju.

Beli i crni luk

Postoje sporenja oko belog luka. Kada se koristi u izuzetno malim količinama, beli luk može biti dobar za vašeg psa jer se smatra prirodnim antibiotikom. Sa druge strane, ukoliko pas unese beli ili crni luk u većim količinama, može biti izazvana anemija i uznemiren stomak zbog uništenja crvenih krvnih ćelija. Simptomi su ubrzani rad srca, slabost, letargija, povraćanje, dijareja, krv u urinu, blede i stanjene desni.

Semenke voća

Ovo uključuje sve semenke počevši od višanja, šljiva, kajsija, pa do nektarina. Osim očigledne opasnosti od gušenja, semenjke mogu izazvati digestivnu opstrukciju, a sadrže i cijanid. Srčani udar je moguć u roku od dva dana ukoliko se problem ne reši. Simptomi trovanja cijanidom uključuju raširene zenice, hiperventilaciju, šok, povraćanje, srčanu aritmiju i iritaciju kožu.

Ukoliko sumnjate na to da je vaš pas pojeo bilo koju od ovih toksičnih vrsta hrane, pozovite veterinara odmah. Takođe, imajte u vidu da je ovo samo nekoliko najčešćih biljaka sa kojima psi imaju problema, ali da je lista mnogo duža.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay

hranaopasnostpsi