NEVEROVATAN RAZLOG ZBOG KOJEG KASNE SATOVI U EVROPI: Otkivena veza sa Srbijom i našom strujom

- Oni koji hronično kasne nisu mogli da dobiju bolju vest kao izgovor: u čitavoj Evropi radio-satovi, kao i satovi na mikrotalasnim pećnicama i šporetima, kasne – ukoliko su priključeni na strujnu mrežu - piše Frankfurter algemajne cajtung.

- Kašnjenje iznosi pet do šest minuta, a verovatno će se i povećavati. Razlog za to je što od sredine januara na evropskom tržištu struje postoji rupa u snabdevanju, kako je to u utorak u Briselu saopštilo evropsko Udruženje strujnih mreža Entsoe. Zbog stalnog političkog konflikta između Srbije i Kosova odatle teče manje struje u kontinentalnu mrežu na koju je priključeno 25 zemalja od Turske do Holandije.

Pri tome se radi samo o nekoliko stotina megavata – zbog čega prekid u snabdevanju inače nema teške posledice. „Sistemski mreža nije ugrožena“, rekao je jedan predstavnik Nemačke agencije za mreže. Struja iz Srbije i sa Kosova nije toliko važna da bi zbog nje moglo da dođe do totalnog prekida, rečeno je u Entsoeu. U industriji nije poznato da je bilo smetnji zbog oscilacija u frekvenciji, pa ni u aluminijumskoj industriji, koja troši mnogo struje, nema indicija za tako nešto.

No, te oscilacije su dovoljne da poremete satove. Mnogi satovi nemaju interni takt, niti dobijaju takt preko radio-veze, već dobijaju potrebne impulse iz strujne mreže. Ta frekvencija iznosi 50 herca – 50 oscilacija u sekundi. Posle 50 oscilacija, pokazuje se sledeća sekunda. Kada nema dovoljno struje, frekvencija spada ispod 50 herca, pa je zato za 50 oscilacija potrebno više vremena. I zato satovi kasne.

To se i inače stalno dešava. Frekvencija strujne mreže nikada nije stabilna. Vlasnici mreža obično odmah reaguju kada frekvencija pređe 50 herca ili padne ispod te vrednosti i prilagođavaju snabdevanje strujom toj situaciji. Prema evropskim pravilima, to treba da se dešva i na samom Balkanu. Ali, tamo se od sredine januara ništa nije desilo, jer Kosovo skladišti premalo struje a Srbija odbija da popuni tu rupu. Nemačka ne može tek tako da priskoči i sama stavi na raspolaganje više struje.

Od sredine januara, frekvencija strujne mreže u Evropi iznosi 49,996 umesto 50 herca. I zato satovi iz dana u dan sve više kasne. Entsoe je izrazio optimizam u pogledu daljeg razvoja situacije i očekuje da će se situacija stabilizovati još ove nedelje.

Odlučujući korak će biti da se nastala rupa nadoknadi. Onaj ko sada odluči da ručno podesi satove, za nekoliko nedelja će možda ponovo imati problem – oni će žuriti, tako da će oni koji hronično kasne konačno stizati na vreme.

Špigel onlajn citira Jutu Hanson sa Tehničkog univerziteta u Darmštatu koja kaže da na području Srbije, Crne Gore i Makedonije nema ravnoteže u strujnoj mreži, a to tehnički znači da se na duže vreme padovi u toj zoni izjednačavaju strujom iz evropske mreže.

Izvor: Kurir.rs/Dojče vele
Foto. Ilustracija/Pixabay

evropakašnjenjekosovosatsatovisrbija