REČI GAĐAJU PRAVO U METU: Svetozar Cvetković objasnio kako je bombardovanje promenilo svakoga od nas

Na današnji dan pre 19 godina oko 20 časova, 19 zemalja NATO alijanse se bez dozvole Saveta bezbednosti UN obrušilo na Srbiju. U narednih 78 dana, koliko je agresija trajala, stradalo je 2.500 ljudi, među kojima i 79 dece, a ranjeno više od 12.500 osoba.

- Kada je 1999. pala prva bomba moja ćerka Dea je imala 7 godina. Gledao sam dnevnik, čule su se sirene ne samo na Novom Beogradu gde smo živeli, nego i sa televizora. Spikerku je počeo da obliva znoj, čuje sirene, a čita nešto što nema veze sa tim, onda joj unose najnoviju vest, počinje da je iščitava - "Upravo je počelo...".

U tom trenutku se moj pogled koji je minut ranije obuhvatao celu sobu suzio samo na moje dete i ništa drugo više nisam video. Tada sam prvi put doživeo to sužavanje na jedino bitno, na budućnost svoje dece. Posle toga su u raznim oblicima različite bombe nastavile da padaju po mojoj glavi, ali je moj vidik zauvek ostao sužen na moju porodicu i najbliže ljude oko mene. Pre dve godine sam radio film u Maroku, većina ekipe je bila iz Belgije, pričali smo o odnosu roditelja i dece. Kada sam im kazao da gotovo da ne prođe dan a da ne odem kod svojih roditelja, oni su me gledali potpuno belo, a Belgijanac mi je rekao da se viđa sa svojim roditeljima za Božić, Novu godinu i eventualno ako je nekome od njih rođendan, znači tri puta godišnje. Moguće je da se sužavanje mog vidokruga na najličniji krug može nazvati sebičnim, ali ja sam odustao od ideje da opšta situacija može da se promeni mojom aktivnošću. Šolja mleka koju smo stavili na neku ringlu je prekipela. Kada mleko zagori ono je zagorelo, koliko god pokušavali da ga zašećerimo, to se neće promeniti. Ja više nemam stomak da pijem zaslađeno zagorelo mleko - rekao je Cvetković Olji Bećković u prošlogodišnjem NIN-u.

Izvor: NIN/Pulsonline.rs
Foto: RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal-Printscreen/Youtube

 Svetozar CvetkovićglumacNato bombardovanje