DAJE ENERGIJU I VRAĆA VOLJU: Pravilno birajte hranu za svako doba dana

Prilikom buđenja kod većine je prisutna takozvana "fiziološka ljutnja našeg duha", zbog čega u organizam treba uneti mlečne proizvode. Ako je osoba u potpunosti naspavana, mlečnim proizvodima treba da doda ugljene hidrate, odnosno žitarice u mleku, jogurtu ili kefiru, savetuju stručnjaci.

Približavanjem podnevu jutarnja ljutnja ustupa mesto prepodnevnoj dominaciji tuge. Da bi se tuga potisnula, u organizam, radi povećanja koncentracije serotonina u mozgu, treba unositi namirnice bogate ugljenim hidratima. To su svi proizvodi od žitarica, pirinač, krompir, mahunarke. Ove visoko vredne energetske namirnice unete između 11 i 15 časova predstavljaju savršenu hranu za mozak.

U poslepodnevnim satima ljudski duh zapada u neku vrstu teskobe i bezvoljnosti, zbog čega je organizmu potreban proteinski obrok. Kasni poslepodnevni obrok ili večera treba da sadrži namirnice koje podstiču stvaranje serotonina, zahvaljujući kojem će se popraviti raspoloženje i eliminisati teskoba. Riba, belo ćureće i pileće meso, kao i teletina i jagnjetina predstavljaju namirnice izbora.

U kasnim popodnevnim satima, kada nas stigne umor, prednost treba dati crvenom mesu koje ima izraženo adrenalinsko svojstvo, odnosno daje energiju i vraća volju. Uveče se isključivo treba usredsrediti na povrće, jer tada preovladava osećaj sreće, pa mozgu nisu potrebne namirnice za stvaranje energije. Tada su preporučljivi samo vitamini i minerali iz voća i povrća.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

energijahranaobrokserotoninugljeni hidrati