LEK IZ PRIRODE: Maline - čuvar zdravlja i vitke linije

Naučne studije pokazuju da konzumiranje malina obezbeđuju i izvesnu zaštitu od karcenogeneze ćelija i pojave malignih oboljenja, pod uslovom da se svakodnevno jede 130 grama ovog voća.

Za prevenciju razvoja kancera najzaslužnija je elaginska kiselina kojom maline obiluju, a koja sprečava umnožavanje ćelija raka. Istovremeno, ova kiselina sprečava i oštećenje DNK i ne deluje na normalne ćelije zadužene za imunološku odbranu organizma.

Maline su izuzetno bogate i drugim antioksidansima, među kojima je nazastupljeniji vitamin C. To je razlog zašto je ovo bobičasto voće dobar čistač krvnih sudova i zašto povoljno deluje na zdravlje srca. Maline sadrže i ketone koji povoljno deluju na šećer u krvi i podstiču metabolizam masti, sprečavajući tako njeno taloženje u organizmu.

Osim što su niskokalorične i čuvaju vitkost, maline obiluju vlaknima koja su nužna za pravilnu funkciju creva.

Plod maline smatra se vrlo delotvornim za negu masne kože, a pomešan sa nekim od biljnih ulja može da doprinese boljoj hidrataciji suve, osetljive i oštećene kože. Piling od malina smatra se delotvornim sredstvom za izbeljivanje kože.

ČAJ OD LISTA

Čaj od lista maline u narodnoj medicini se koristi za olakšavanje porođaja, dok se u savremenoj fitoterapiji savetuje u slučaju proliva i blagih infekcija usne duplje. Priprema se tako što se jedna kaščica isitnjenog lista prelije sa dva decilitra vode, ostavi da odstoji 10 minuta, procedi i pije od dva do tri puta dnevno.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

krvna slikalek iz prirodemalinevitka linijavitkost