VEČITA DILEMA: Koliko šoljica kafe dnevno smemo da popijemo?

Mnogima je nezamislivo da bez prve jutarnje kafe započnu dan, te tako pojedini znaju da kažu da je to njihova "droga". Često kada kažete "kafa", prvo na šta pomislite je osećaj budnosti i povećanje energije na jednoj i osećaj opuštenosti na drugoj strani.

Iako ni sa čim ne treba preterivati, pa tako ni sa ispijanjem kafe, nameće se pitanje - može li svakodnevno ispijanje umerenih količina kafe da bude štetno? Ili, da li na primer, kafa izaziva rak, srčana oboljenja ili neke druge ozbiljne bolesti...

Rani početak

Mnogi od nas bili su izloženi kafi još pre nego što su se rodili. Međutim, današnje trudnice često izbegavaju kafu zbog straha da ona može da izazove abnormalnosti u razvoju ploda. Međutim, stroga ispitivanja na većim grupama nisu potvrdila tu vezu.

U jednom, ipak, velikom istraživanju, čak i one trudnice koje su pile mnogo crne kafe, nisu imale veći rizik od pojave anomalija kod beba ili toga da se one rode sa manjom telesnom težinom.

Međutim, nakon porođaja, kofein u majčinom mleku može da utiče na ponašanje novorođenčeta. Naravno, tu se ne misli na jednu ili dve šoljice kafe dnevno, već na veće količine, a što može da učini da beba teško zaspi ili postane razdražljiva.

Čvorići u dojkama

U poslednje vreme više se pažnje posvećuje samim dojkama, nego mleku u njima, kao cilju "napada" kofeina. Pouzdani dokazi ukazuju da konzumiranje kafe nije u uskoj vezi s pojavom čvorića u dojkama (tzv. fibrocistično oboljenje).

Kafa i rak

Sasvim sigurno ne postoje naučni dokazi da ispijanje kafe dovodi do bilo kog raka, pa i raka dojke. S druge strane, u poslednjih desetak godina pojavljivali su se tu i tamo članci u medijima koji su povezivali kafu s različitim drugim vrstama raka, na primer, mokraćne bešike, gušterače i debelog creva. Međutim, istraživači i drugi naučnici nisu uspeli da nađu jasnu i čvrstu vezu.

Dakle, za sada, kafa ne igra neku značajniju ulogu u uzrokovanju bilo kojeg od tih vrsta raka, ali i ni raka jajnika, bubrega...

Srčane bolesti

Neke su studije (a najvažnija je ona obavljena u Norveškoj, gde žive jedni od najvećih konzumenata kafe na svetu), otkrile da one osobe koje piju više od dve do tri šoljice kafa dnevno imaju viši nivo holesterola u krvi. Nema sumnje da šoljica kafe povećava krvni pritisak. Međutim, to povećanje je obično blago i ne postoji jasan dokaz da redovno pijenje kafe uzrokuje visok krvni pritisak, kod inače zdrave osobe, ili da ga znatno pogoršava kod osobe koja već ima hipertenziju.

Kafa takođe ima reputaciju da izaziva poremećaje srčanog ritma (aritmiju), ali i ta tvrdnja je uglavnom preterana. Ipak, kafa može da izazove ozbiljne poremećaje srčanih otkucaja kod nekih ljudi, posebno onih koji već od pre imaju neko srčano oboljenje, ili uzimaju određene lekove.

Kafa i oboljenja

S obzirom na to da niko nije sasvim siguran u tome koje su komponente u kafi biološki aktivne, teško je obaviti detaljnija laboratorijska istraživanja tog pića.

Kofein, koji je najpoznatiji i najbolje proučen, možda i nije sastojak koji ima i najveći uticaj na zdravlje. Lepa ilustracija toga je kafa bez kofeina, koja isto tako delotvorno podstiče želudac na lučenje kiseline, kao i obična kafa.

Dakle, šta može da se zaključi o kafi i zdravlju? Trenutno može da se kaže da ne postoji dokaz da kafa doprinosi pojavi neke bolesti. Međutim, postoje određene naznake da pijenje kafe u većim količinama može kod nekih ljudi da stvori predispoziciju za oboljenje vena.

Ali, istovremeno drugi aspekti našeg ponašanja (kao što je pušenje cigareta i ishrana s većim količinama masnoća i životinjskog porekla) sigurno doprinose mnogo više bolestima, kao što su srčana oboljenja i rak, nego što to čini sama kafa.

Izvor: Dnevno.hr
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

drogakafakofeinrakšoljica kafesrčana oboljenjauticaj na zdravljezavisnost