RAZOTKRIVANJE MARINKOVIĆA: Razgovor i izložba uz dramsku premijeru „Pod balkonima“

U razgovoru će učestvovati dr. sc. Morana Čale, reditelj Dario Harjaček i dramaturškinja Vedrana Klepica te pokušati odgovoriti na pitanje po čemu delo ovog hrvatskog moderniste prevazilazi horizont zavičajnih motiva i slika te zašto mu je prava rodna gruda sveopšta Babilonska biblioteka.

Jedna od tematsko-istraživačkih odrednica u dramskom programu 69. Dubrovačkih letnjih igara, propitivanje je kulturoloških odrednica Mediterana, a sjajan autor za takva nastojanja svakako je bard Mediterana, viški Voltaire Ranko Marinković. Taj hrvatski književnik druge polovine 20. veka za Dubrovnik je bio intimno i porodično vezan, a njegov uticaj na hrvatsko pozorište, preko dramskih komada te niza godina poučavanja na zagrebačkoj Akademiji dramske umetnosti, neizmeran je. Površnu ideju o opusu Ranka Marinkovića oblikuju uglavnom uspomene na prizore iz malogradskog života u prepoznatljivom okruženju srednjedalmatinskog ostrva, po kojima se vrpolje karikature lokalaca i samozvanih uglednika što ih je u klopku svojih ironičnih stranica uhvatio hrvatski autor, sklon da se i nakon pripovednih lutanja zagrebačkim ulicama vraća ka viškim ishodištima svojeg nadahnuća. Marinkovićevo pismo seže dalje od hrvatskoga kutka Mediterana, više od Visa. Razgovor će pokušati odgovoriti na pitanje po čemu delo hrvatskog moderniste prevazilazi horizont zavičajnih motiva i slika.

Uz Darija Harjačeka i Vedranu Klepicu koji su se Marinkovićem iscrpno bavili tokom priprema novog festivalskog premijernog dramskog naslova „Pod balkonima“, u razgovoru će učestovati dr. sc. Morana Čale koja je doktorirala na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu gde danas u trajnom zvanju redovne profesorice predaje italijansku književnost na Odseku za italijanistiku, a među autorskim knjigama koje je dosad objavila, Marinkoviću je posvetila dve monografije, Volja za reč. Eseji o delu Ranka Marinkovića i Oko Kiklopa te niz članaka i rasprava u sklopu drugih autorskih knjiga.

Nakon razgovora publika će moći razgledati izložbu fotografija iz Memorijalne zbirke Ranko Marinković u Visu, ljubaznošću voditeljske zbirke Anči Fabijanović. Fotografije će biti izložene putem do parka i to tokom perioda igranja predstave.

Razgovor se održava u sklopu novog festivalskog programa „Ključevi od grada“ kojim se kroz okrugle stolove, radionice, razgovore i dr. nastoji da podstakne energiju građana te posetilaca Dubrovnika i festivala; zainteresovati građane i posetioce za projekte unutar festivala; aktivno ih uključiti u procese nastajanja predstava na festivalu, ne samo kao recipijente, nego i sukreatore procesa koji se njima bave te raditi na odgajanju nove pozorišne, muzičke i likovne publike festivala; proširiti je, raditi na različitosti publike te produbiti odnos s postojećom publikom Igara.

Željno iščekivani treći premijerni naslov 69. Igara „Pod balkonima“ u režiji Darija Harjačeka, na temelju izbora iz proze Ranka Marinkovića, u dramaturgiji Vedrane Klepice te u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla na repertoaru je 18., 19., 20., 21. i 22. avgusta, s početkom u 21.30 u parku Univerzitetskog kampusa u Dubrovniku.

Foto: Promo

dramska premijeradubrovačke letnje igre