Dubrovačke letnje igre u septembru u Zagrebu

Povodom proslave svog jubilarnog sedamdesetog izdanja, u saradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, najveći i najznačajniji hrvatski festival, a ujedno i jedan od najstarijih u Europi - Dubrovačke letnje igre - u septembru stiže u metropolu.

Foto: Marko Ercegović

Zagrebačke kulturne institucije i zagrebački umetnici čitav niz decenija nezaobilazni su kreatori programa Dubrovačkih letnjih igara i stalni gosti festivala i Dubrovnika u letnjim mesecima, a povodom sedamdesetog festivalskog izdanja ta važna saradnja proslaviće se dolaskom Dubrovnika u Zagreb. Raznolik program ovog svojevrsnog pop-up izdanja najvećeg hrvatskog festivala, u mesecu septembru, zagrebačkoj publici i njegovim posetiocima predstaviće najbolje iz dramskog i muzičko-scenskog stvaralaštva festivala, dela mahom domaćih, hrvatskih i dubrovačkih autora.

Foto: Marko Ercegović
Foto: Marko Ercegović

Ovaj će program 6. septembra u 21 sat otvoriti Glazba dubrovačkih letnjikovaca pod vedrim nebom na platou Gradec, a ansambl sastavljen od vrhunskih muzičara izvešće četiri  simfonije Luke Sorkočevića - prvog hrvatskog kompozitora simfonija, Hendelovu ariju Cezara iz prvog čina opere Julije Cezar u Egiptu te Vivaldijevu ariju Judite iz prvog dela oratorija Juditha triumphans i trostavačni koncert skladan prigodom Svečanosti jezika sv. Ante Padovanskog. U slučaju nepovoljnih vremenskih uslova koncert će se održati u Velikoj dvorani Hrvatskog muzičkog zavoda, u 21 sat. Uslediće dve izvedbe Malog princa 8. septembra u Zagrebačkom pozorištu lutaka. Ova muzičko-scenska igra izvedena na 70. Igrama nastala je prema najpoznatijem delu proslavljenog francuskog pisca Antoinea de Saint-Exupéryja u adaptaciji i režiji Hrvoja Korbara, a muziku je komponovao Ivan Josip Skender koji i diriguje orkestrom sastavljenim od desetak najboljih dubrovačkih muzičara. Malog princa igra Rok Juričić, Livio Badurina u ulozi je Pilota i odraslih ljudi, a sopranistkinja Marija Kuhar Šoša interpretira Ružu, Lisicu i Zmiju. Izvedba predstave Pod balkonima prema Ranku Marinkoviću u režiji Darija Harjačeka je u Zagrebačkom pozorištu mladih 13. septembra u 20 sati. Članovi Festivalskog dramskog ansambla ostvarili su sjajne glumačke kreacije Marinkovićevih likova: Marko Makovičić, Doris Šarić Kukuljica, Helena Buljan, Maro Martinović, Jerko Marčić, Nikša Butijer, Dušan Gojić, Ugo Korani, Livio Badurina, Linda Begonja, Jelena Miholjević i drugi, a Nataša Kopeč je za ulogu Olive u predstavi nagrađena Nagradom Orlando 2018. godine. Izložba Iza Igara fotografa Marka Ercegovića biće otvorena u Kulturno informativnom centru od 17. do 26. septembra. Marko Ercegović jedan je od službenih fotografa Dubrovačkih letnjih igara, a u svojoj dugogodišnjoj fotografskoj karijeri veliki pečat dao je upravo pozorišnoj fotografiji. Iako inače beleži sjajne fotografije glumaca na sceni, ovog leta svoj objektiv usmerio je i prema radnicima iza scene, ali i prema zbivanjima u Festivalskoj palati, skupljajući tako u svojoj foto-arhivi trenutke koje publika inače nema priliku videti. Program Dubrovačke letnje igre u Zagrebu zaključiće vrhunski jazz koncert Avishai Cohen trija 25. septembra, u 20 sati, u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije Zagreb, a na dan koncerta, sam Avishai Cohen, održaće radionicu za studente Akademije. Svojim energičnim i upečatljivim nastupom vrsni muzičari oduševili su ovo leto festivalsku publiku na tvrđavi Revelin, izvodeći uglavnom muziku sa svog zadnjeg albuma Arvoles.

Intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski i direktorica TZ grada Zagreba Martina Bienenfeld ovaj su program najavile na završnoj konferenciji za medije održanoj na dan zatvaranja 70. Igara, 25. avgusta u Dubrovniku. Martina Bienenfeld rekla je kako joj je velika čast biti u Dubrovniku i najaviti svojevrsno pop-up izdanje koje će u septembru biti organizovano u Zagrebu povodom velikog i značajnog jubileja Dubrovačkih letnjih igara. Prateći trendove i znajući kako većina ljudi u Europi putuje s nekim kulturnim povodom, izrazila je uverenje kako će ovaj mini festival zasigurno privući brojne posetioce. Naglasila je i kako Dubrovnik i Zagreb nisu samo na kulturnom planu povezani, već su vrlo aktivni na brojnim prezentacijama i sajmovima po svim krajevima sveta tako da je ovo nastavak sjajne saradnje dva grada, a zaključila je da se nada kako će ovo biti i početak jedne lepe nove tradicije.

Detaljne informacije o programu i ulaznicama dostupne su na:

http://www.infozagreb.hr/dubrovacke-ljetne-igre-u-zagrebu

http://www.dubrovnik-festival.hr/hr/program

Foto: Promo/Marko Ercegović

dubrovačke letnje igrezagreb