VRUĆINA UTIČE NA ZDRAVLJE: Pet načina da izbegnete "letnje" glavobolje

Visoke temperature mogu da budu okidač za snažne glavobolje. Izbegnite ih na sledećih pet načina.

Nosite sunčane naočare

Jaka sunčeva svetlost nadražuje moždane nerve. To može prouzrokovati glavobolje, ali i biti okidač za migrene. Nošenje naočara stoga je preporučljivo. Takođe, važno je nositi šešir ili kapu, kako bi se zaštitili krvni sudovi i nervi na čelu.

Voda i slane grickalice spasavaju

Kada se znojimo naše telo gubi tečnost i važne minerale. Povećava se protok krvi u koži i smanjuje se krvni pritisak, uzrokujući tako glavobolje kod nekih ljudi. Takođe, kada je vruće preporučuje se ispijanje bar jednog litra vode više dnevno nego što je uobičajeno. Grickanje slane užine, poput štapića, pomaže u nadoknađivanju potrošenih minerala.

Prilagodite se temperaturi

Velika temperaturna razlika između vazduha i onog iz zatvorenih klimatizovanih prostora potencijalni je okidač za glavobolje. Ako je razlika veća od pet stepeni, preporučuje se da obučete dodatni sloj odeće kako bi vam bilo toplo sve dok se vaše telo ne aklimatizuje na niže temperature.

Manje parfema i mirisnih losiona

Mirise bolje osetimo kada je vruće, stoga će ljudi koji pate od migrene biti dodatno osetljivi na to. Imajte na umu i izaberite losione bez mirisa.

Sporije ispijajte hladne napitke

Nešto hladno u vašim ustima može biti zaslužno za takozvani "brain freeze" ili "sladolednu glavobolju". Stoga bi hladna hrana i napici trebalo da se konzumiraju sporije.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

glavoboljaglavoboljenapicišeširsunčane naočare