Uzbečke izbeglice čekaju da uđu u Uzbekistan

OŠ, 14. juna 2010. (Beta-AP/AFP) - Oko 100.000 Uzbeka, koji su pobegli od sukoba u Kirgiziji, čeka na granici sa Uzbekistanom da uđe u tu zemlju, dok je njih 80.000 granicu već prešlo, izjavio je u ponedeljak predsednik Nacionalnog centra Uzbeka, Džalahidin Džalilatinov.

Novinar AP navodi da je video stotine uzbečkih izbeglica na ničijoj zemlji između dve granice, na prelazu nedaleko od grada Džalalabada.

U etničkim sukobima koji su počeli u četvrtak uveče između većinskih Kirgiza i manjinskih Uzbeka u južnom delu Kirgizije, najviše oko gradova Oš i Džalalabad, do sada je prema zvaničnim objavama Ministarstva zdravlja poginulo 117, a ranjeno 1.500 ljudi, navodi agencija AP. Agencija AFP je navela da je u dosadašnjim sukobima poginulo najmanje 118 ljudi.

Džalilatinov tvrdi da je do sada već sahranjeno 200 Uzbeka koji su poginuli u sukobima, dok je Međunarodni komitet Crvenog krsta naveo da su njegovi pripadnici videli da je samo na jednom groblju sahranjeno 100 Uzbeka.

SAD, Rusija i UN rade na dopremanju humanitarne pomoći avionima, dok je susedni Uzbekistan otvorio izbegličke kampove kako bi prihvatio talas izbeglica od kojih većina, po rečima uzbekistanskih zvaničnika, ima prostrelne rane od metaka.