LEPE I ZDRAVE: Prirodni pilinzi za sočne usne

Kada negujemo kožu, obično zaboravimo na usne, ali one, baš kao i lice, postanu prekrivene mrtvim ćelijama koje ih čine suvim i beživotnim. Redovnom upotrebom pilinga koji možete sami brzo da napravite, vaše usne izgledaće punije, zdravije i primamljivije. Činite to dvaput nedeljno i rezultat, kažu, neće izostati.

Pomešajte kašiku smeđeg šećera i kašičicu meda ili kokosovog ulja (ili upotrebite oba sastojka, neće škoditi). Dobijenu pastu stavite u staklenu teglicu i čuvajte u frižideru. Njome nežno prelazite preko usana dva minuta ili duže, ostavite još minut da koža apsorbuje ulje i med, pa tek onda isperite. Nakon toga stavite balzam za usne. Šećer će "izravnati" kožu, a med ili ulje će je nahraniti. U piling pastu možete da dodate i ekstrakt vanile ili neko esencijalno ulje po želji. Ili, umesto šećera u recept ubacite mlevenu kafu. Ima istu ulogu, odnosno skida površinski sloj sa usana. Osim toga, mešavina mlevene kafe i kokosovog ulja posvetljuje i potpuno uklanja tamne mrlje sa kože.

Ako nemate ni vremena ni volje da pravite prirodna sredstva za negu, barem upamtite da je za zdravlje i lepotu kože najvažniji način ishrane. Koža je poslednji deo vašeg tela koji od unetih namirnica dobija vitamine i minerale, tako da je od ključne važnosti da jedete što više voća i povrća. Tako će dovoljno hranljivih materija dopirati do kože nakon što se nahrane ostali delovi tela.

I ne zaboravite - kada je reč o koži, za nju ništa nije važnije od vode. Stoga se potrudite da stalno unosite neophodne količine najvažnije tečnosti i budete hidrirani.

Kako to rade poznati?

Model, bivša američka misica, glumica i zvezda serije "Kvantiko" Olivija Kulpo gotovo svakodnevno na usne stavlja zaštitu koju pravi na sledeći način: prvo na ruku trlja olovku za usne, a onda preko toga nanese malo kokosovog ulja, sve to protrlja i prstom nanese na usne.

- Napravim, zapravo, predivnu dugotrajnu prirodnu zaštitu koja mi ceo dan hidrira usne - otkriva lepa Olivija.

Prijanka Čopra, indijska glumica koja je ostvarila i zavidnu internacionalnu karijeru (takođe igrala u "Kvantiku"), rado koristi prirodna sredstva za negu koja sama pravi. Usne najčešće neguje pilingom koji pravi od prstohvata morske soli, nekoliko kapi čistog glicerina i malo ružine vodice, za koji ističe da usne "momentalno čini glatkijim, punijim i crvenijim". A kada poželi da budu nešto svetlije, Čopra u ovu mešavinu doda nekoliko kapi limunovog soka.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

mrtve ćelijeolivija kulpopilingpiling za usnepune usnesočne usneusne