Dan nezavisnosti Brazila obeležen u Beogradu

Ambasadorka Brazila u Srbiji Izabela Kristina de Azevedo Hejvert upriličila je sinoć prijem povodom proslave dana nezavisnosti svoje otadžbine. Prijemu su prisustvovale brojne zvanice i kulturnog, političkog i javnog života Srbije.

Inače, 7. septembar slavi se u Brazilu kao Dan nezavisnosti. Tog su dana 1822. godine Brazilci proglasili svoju državu nezavisnim carstvom, a Portugal, čija su kolonija bili, ostao je kraljevstvo.

Guverner Brazila, princ Pedro Prvi, objavio je tada nezavisnost od Portugala i proglasio se za cara, a Portugal je nezavisnost Brazila priznao 1828. godine.

Nezavisno Brazilsko carstvo, stvoreno 7. septembra 1822, pretvoreno je 15. novembra 1889. u republiku, na čelu sa prvim predsednikom maršalom Manuelom Deodorom da Fonsekom.

Brazil već decenijama, nizom svečanosti i ceremonija, proslavlja 7. septembar kada je, kako navode istorijski izvori, sam kralj uzviknuo: "Svojom krvlju, čašću i Bogom - učiniću Brazil slobodnim", uz moto "Nezavisnost ili smrt".

Hiljade brazilskih građana svake godine obeležava ovaj datum, okupljajući se na ulicama, noseći nacionalne zastave kao simbol demokratije u trenutno najuspešnijoj i najvećoj zemlji Južne Amerike.

Svečanosti, koja traje celog dana, prisustvuju i studenti, jutarnjim podizanjem brazilske zastave, dok se svi građani uveče okupljaju kako bi pratili velike vatromete iznad reke Amazon.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Goran Zlatković

brazildan nezavisnosti