SPREČAVAJU GOJAZNOST I OSLOBAĐAJU OD STRESA: Sedam razloga da jedete mandarine svakog dana

Bogate su vitaminom C, štite naš imunitet u sezoni prehlada, pomažu nam u održavanju vitke linije i pri tome su jako ukusne. Naravno, reč je o mandarinama, a zašto ih svakodnevno konzumirati pročitajte u nastavku.

1. Mandarina za vitku liniju

Kao idealna namirnica za jačanje imuniteta i vitku liniju preporučuje se mandarina koja je sastavom slična pomorandži: obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijumom, a tu su i vitamini B grupe, kalcijum, magnezijum, cink, bakar i gvožđe.

2. Snižava loš holesterol

Istraživanja su pokazala da kora mandarina sadrži hranjiva jedinjenja koja efikasno snižavaju “loš holesterol”.

3. Sprečava gojaznost

Naučnici sa Univerziteta "Zapadni Ontario" otkrili su kako hranjiva materija skrivena u mandarinama sprečava gojaznost, nudi zaštitu od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze. Reč je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara.

4. Idealne za pripremu obroka

Mandarina je namirnica koju možete da koristite i u raznim jelima, pogotovo svežim voćnim salatama. Sok mandarine možete koristiti i u pripremi jela od testenine kao i u pripremi kolača. Isto tako, sok mandarine možete koristiti u pripremi jela s piletinom ili ribom.

5. Može i na kožu

Od mandarina možete napraviti i masku za lice za zdraviji i blistaviji izgled kože. Uzmite četiri kriške madnarine, odstranite semenke i izmiksajte u blenderu sa kašikom jogurta i kašikom meda. Nanesite na lice i vrat i ostavite neka deluje 10 do 20 minuta. Dobro operite lice, a masku možete koristiti dva puta nedeljno ako imate masnu kožu ili jednom nedeljno ako imate suvu i normalnu kožu.

6. Popravlja raspoloženje

Verovali ili ne, mandarine mogu da poprave vaše raspoloženje, tvrde iz Klinike "Majo". Miris mandarine pomaže kod stresa, depresije i teškoće. Ako imate loš dan i želite se da se osećate opuštenije, pokušajte s mandarinama!

7. Teže mandarine su bolje

Kod kupovine mandarina birajte one teže jer sadrže više vode i soka. Kako ne bi izgubile vredne nutrijente, mandarine držite podalje od direktnog svetla. Konzumirajte ih svakako sedam dana od dana kupovine.

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

ishranamandarinezdravlje