KADA TREBA POSETITI LEKARA: Čuvajte glas da bi duže trajao

Gotovo svako od nas je u nekom trenutku promukao, pa čak i ostao bez glasa. Takvo stanje je uglavnom kratkotrajno, pa mu se često i ne pridaje dovoljno pažnje. Međutim, ukoliko je ova pojava učestala ili traje u kontinuitetu, na nju bi trebalo obratiti pažnju i posetiti lekara.

Zašto, objašnjava otorinolaringolog profesor dr Vojko Đukić iz Klinike za otorinolaringologiju (ORL) i maksilofacijalnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije:

- Promuklost ukazuje na poremećaj glasa, koji nam je veoma važan u kontaktu sa drugima. Po definiciji, promuklost podrazumeva slab glas, napor u glasu, neodgovarajuću visinu glasa, gubitak glasa... Ukoliko glas nije dobar, bitno je narušena radna sposobnost i kvalitet života, bez obzira na pol, godine starosti ili položaj u društvu. Važan je za takozvani običan svet, a posebno za predavače, glumce, pevače, novinare i druge profesije u kojima je glas instrument rada.

Šta u stvari čini neželjena promena glasa?

- Nepoželjna promena glasa ometa komunikaciju umanjenjem stepena razumljivosti, kao i odvlačenjem pažnje sa informacije na način prenošenja poruke. Nerazgovetan ili na drugi način izmenjen glas nesvesno tera slušaoca da obraća pažnju na njegove karakteristike, a ne na ono što se govori. Zapravo, ta akustička percepcija, odnosno opažanje nepravilnih vibracija glasa, i definiše promuklost.

Koliko treba čekati da promuklost spontano prođe?

- Ne duže od 15 dana. Nakon toga obavezno treba otići lekaru specijalisti, jer promuklost može biti posledica različitih bolesti, pa i karcinoma larinksa, odnosno grkljana. Obično se javlja zbog zapaljenja i otoka glasnica, a može biti i posledica dobroćudnih tumora na glasnicama. Problem mogu da prave i takozvani lažni tumori, koji se ispoljavaju u vidu izraštaja - u obliku polipa, čvorića, cisti, granuloma. Kod svih ovih bolesti za uspešno lečenje najvažnija je rana dijagnostika.

Kako se određena bolest dijagnostikuje?

- Jednostavnim oralnim pregledom pomoću ogledala. Ako se ispostavi da su neophodna detaljnija ispitivanja, koriste se i druga dijagnostička sredstva kao što su skener, magnetna rezonanca, endoskopski pregled sa biopsijom. Međutim, običnim pregledom sa ogledalom može da se otkrije čak i karcinom u ranoj fazi na glasnim žicama. A ako se karcinom otkrije u početnoj fazi, postiže se trajno izlečenje endoskopskom operacijom laserom. Uspešnost je potvrđena u više od 90 odsto slučajeva. Intervencija se radi u dnevnoj bolnici po principima onkološke hirurgije. Pacijent dolazi ujutru, nakon obavljene intervencije leži od dva do tri sata, a potom ide kući.

A ako ne dođe na vreme?

- Ako pacijent ne dođe na vreme, procenat lečenja je sve slabiji, pogotovo ako se pojave metastaze u limfnim čvorovima vrata i pluća. U takvim okolnostima primenjuje se otvorena klasična operacija i zračenje! Suština lečenja kod uznapredovalog karcinoma je spasavanje glave i čuvanje glasa, disajnog puta i gutanja. Operacijom se ulazi u zdravo tkivo nekoliko milimetara da bi se malignitet u potpunosti odstranio. Pacijent se smatra zdravim ako posle pet godina nema nikakvih znakova bolesti.

Šta najčešće dovodi do promuklosti?

- Najčešći uzrok je pušenje, koje može da dovede do ozbiljnih posledica. Preterana upotreba glasa, nepravilna upotreba glasa i zloupotreba glasa, takođe mogu biti razlozi promuklosti. Ovaj tip promuklosti je karakterističan za predškolsku i školsku decu, kao i za gromoglasne navijače na utakmicama. Zbog neumerenog i nekontrolisanog korišćenja glasa, kod njih se na glasnicama obično stvaraju čvorići. Nakon njihovog otklanjanja glas se vraća u prvobitno, normalno stanje. Do promuklosti može da dovede i gorušica, kada se iz želuca vraća sadržaj i nagriza glasnice.

Da li postoji još neki razlog za ovo neprijatno stanje?

- Promuklost može da se javi i kao posledica paralize glasnica, do koje dovode nervi koji glasne žice pokreću. Ovi nervi polaze iz mozga i dolaze do sredogruđa. Na tom mestu tumori pluća, štitaste žlezde ili jednjaka mogu da pritiskaju nerv, zbog čega on ne može normalno da radi, pa dolazi do promuklosti ispoljene šapatom. Ovaj nerv može biti i povređen prilikom operacije štitaste žlezde, jednjaka, karotide na vratu. Posledica je ista, ispoljena u vidu promuklosti.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

glasglasne žiceprehladapromuklost