PROLEĆE DONOSI NOVINE: Jednokratna pomoć za lica sa najmanjim penzijama?

Svi penzioneri u Srbiji sa primanjima nižim od 32.285 dinara od sledeće godine imaće pravo na novčanu pomoć. Ovaj limit utvrđen je prema potrošačkoj korpi i predstavlja u proseku dve trećine njenog trenutnog iznosa.

Očekuje se da pomoć bude isplaćivana dva puta godišnje, za oko 1,3 miliona korisnika, a koliki će biti iznos zavisi od stanja u državnoj kasi, nezvanično saznaju "Novosti".

Spekuliše se da će iznos biti veći od dosadašnjih, koji su bili 5.000 dinara, s obzirom na to da gotovo pola miliona najstarijih neće biti obuhvaćeno kao ranije. U 2016. godini je za jednokratnu pomoć za sve penzionere izdvojeno oko 8,5 milijardi dinara, dok je prošle godine u ove svrhe iz državne kase dato 8,85 milijardi. Ukoliko bi isti iznos i sada bio izdvojen, zbog manjeg broja korisnika, moglo bi se očekivati da penzioneri dobiju oko 7.000 dinara.

U nedavno usvojenim izmenama Zakona o PIO stoji da će Vlada utvrđivati kada je ta pomoć neophodna za većinu korisnika, kao i iznos koji će im biti isplaćivan, ali se već može čuti da su moguće isplate u proleće i na jesen. Na taj način će novac namenjen penzijsko-invalidskom osiguranju moći da se koristi i za isplatu novčane pomoći penzionerima sa najnižim primanjima.

- Posebnim članom zakona planiran je ovaj novi vid pomoći najstarijima - kaže Momo Čolaković iz PUPS-a. - To je svakako pozitivna odredba. Usklađivanje penzija mora da postoji za sve od najnižih do najviših iznosa, dok o onima sa najmanjim čekovima država mora dodatno da brine. Osim države trebalo bi da se priključe i lokalne samouprave.

Do sada su penzioneri u Srbiji dobijali jednokratnu pomoć linearno, bez obzira na iznos penzije koju primaju. Poslednji put jednokratnu pomoć penzioneri su dobili u novembru 2017. godine, a jedan od uslova za isplatu bio je da je penzioner primio oktobarsku penziju. Očekuje se da će tako biti i sada, odnosno da će pravo imati oni korisnici koji su u evidenciji PIO fonda, a ne i oni koji su u proceduri dobijanja penzije.

Đuro Perić, predsednik Saveza penzionera Srbije, smatra da je dobro što je novčana pomoć sada posebna kategorija, jer će to biti spasonosno za penzijski sistem.

- Visina penzije mora da zavisi od onoga što ste uplaćivali i od dužine te uplate, a ne da bude socijalna kategorija - kaže Perić. - Ako se to prihvati kao trajno rešenje, trebalo bi onda odatle izuzeti one korisnike koji, na primer, imaju i primanja iz inostranstva. Susedne zemlje su na taj način uredile sistem da pomoć dobijaju oni kojima je stvarno neophodna.

Siniša Mali, ministar finansija, izjavio je u četvrtak da će penzije biti veće od 8 do 13,3 odsto svim penzionerima. Dobijena je i saglasnost MMF-a da se povećaju penzije i za penzionere sa najnižim penzijama do 32.285 dinara za pet odsto.

- Od 2019. godine biće definisan novi sistem indeksacije penzija, koji će se primenjivati od 2020. godine - rekao je Mali.

Izvor: Novosti online/J. Ž. Skenderija
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

jednokratna pomoćpenzijepenzioneripovećanje