Mladi lideri Srbije i Rusije obeležavaju 180. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dva naroda

Beograd će ugostiti dvadeset predstavnika Ruske Federacije, članove Omladinskog Parlamenta Državne Dume i Diplomatskog Saveta Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, kao i predstavnike drugih državnih institucija i organizacija koji rade sa mladima u periodu od 18. do 21. okrobra 2018. godine na Konferenciji mladih lidera Srbije i Rusije, a povodom obeležavanja 180. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dva naroda.

Centralni događaj planiran je 19. i 20. oktobra u Starom dvoru grada Beograda, gde će biti održan program konferenije po radnim panelima. Sa srpske strane pored mladih lidera, gosti će biti i ministri, narodni poslanici, ugledni profesori, reditelji, akademici. Drugi dan konferencije planirano je i predstavljane start-ap kompanija Naučno tehnološkog parka Beograd, kao i simbolično sađenje hrasta prijateljstva dva naroda u dvorištu ispred Hrama Svetog Save u Beogradu.

Na završnici konferencije biće potpisana Rezolucija o omladinskoj saradnji dva naroda, čime će biti poslata jasna poruka da su mladi spremni da se bore za dobrobit i interese svojih zemalja, kroz razvoj efikasnih rešenja u oblasti diplomatije, obrazovanja, preduzetništva i politke.

Delegati će učestvovati u svečanom obeležavanju Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, koju organizuje grad Beograd.

Podršku u organizaciji ove konferencije dali su : Ambasada Ruske Federacije u Republici Srbiji, Kabinet Patrijarha Srpskog, Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju Republike Srbije, Uprava Grada Beograda, Ruski centar za nauku i kulturu-Ruski dom u Beogradu, kao i Fond podrške javne diplomatije ”A. Gorčakov” osnovan pri Ministarstvu spoljnih poslova Ruske Federacije.

Ovo je ujedno i nastavak aktivnosti srpske delegacije, koja je učestvovala na Svetskom festivalu omladine i studenata u Sočiju, oktobra 2017.godine, koju su činili omladinski predstavnici iz svih krajeva Republike Srbije, među kojima su najbrojniji bili mladi sa prostora AP Kosovo i Metohija.

Foto: Goran Zlatković

diplomatski odnosikonferencija mladi liderruska federacijasrbija