PRONAĐEN ZATVOR ZA KITOVE: Čuvaju ih naoružani muškarci, a prodaju tematskim parkovima

Više od 100 uhvaćenih kitova pronađeno je u takozvanom “zatvoru za kitove” kod grada Nahodka kod jugoistočne obale Rusije, gde su čekali da budu prodati, kako se sumnja, kineskim tematskim parkovima. Snimak načinjen dronom otkrio je ove životinje u kavezu.

"Zatvor za kitove” motrili su naoružani muškarci koji su patrolirali oko objekta u kojem su ove životinje držane u kavezima napravljenim od mreža. Slučaj trenutno istražuju ruski tužioci, koji ispituju da li su kitovi zatvoreni zbog ilegalne prodaje, u kom slučaju uhvaćene životinje vrede bogatstvo na crnom tržištu.

Ruski list “Novaja Gazeta” piše da je u kavezu smešteno 11 orka i 90 beluga kitova, što je rekordni ulov za četiri odgovorne kompanije – “LLC Okenarijum DV”, “LLC Afalina”, “LLC Beli kit” i “LLC Soči Dolfinarijum”. Neregulisana aktivnost tih kompanija kontroliše tržište za hvatanje i izvoz morskih životinja, a neki od kitova držani su u kavezu od jula, preneo je "Sajens alert".

Prema međunarodnom zakonu, kitovi se mogu hvatati za određene naučne, obrazovne i kulturne svrhe, ali je komercijalna prodaja – u ovom slučaju kineskim akvarijumima i tematskim parkovima – strogo zabranjena. Jedna orka može doseći cenu od šest miliona dolara na kineskom crnom tržištu. Iako Kina već ima 60 morskih parkova, u toku je izgradnja još desetak njih.

- Hvatanjem kitova ovakvim tempom rizikujemo da izgubimo čitavu populaciju orka. Trenutna kvota je 13 životinja godišnje, ali niko ne uzima u obzir da najmanje jedna orka bude ubijena na jednu uhvaćenu - rekao je koordinator “Grinpisa Rusija” Oganes Targulijan.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

kitoviprodajazatvor