#InnovationTalk2018 - Kosta Andrić: Region za svetom više kasni zbog toga koliko korporacija je spremno i otvoreno za promene, nego što se tiče tema, ideja i oblasti

Regionalna konferencija o inovacijama, Innovation Talk 2018, održaće se u četvrtak 29. novembra 2018. godine, u Kombank dvorani, u Beogradu (ul. Dečanska 14), sa početkom u 10 časova.

Konferenciju organizuje Color Media Communications, pod pokroviteljstvom Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije.

Regionalna konferencija Innovation Talk 2018 okupiće, na jednom mestu, sve relevantne aktere regionalnog inovacionog ekosistema. Kako bi jedna država bila inovativna i razvijala nove tehnologije, neophodno je izgraditi stabilan i efikasan inovacioni ekosistem. Konferencija Innovation Talk 2018 će doprineti stvaranju povoljnog poslovnog i inovacionog ambijenta, naročito kroz povezivanje i otvaranje novih mogućnosti saradnje između regionalnih aktera. U sklopu konferencije, održaće se Ministarski panel čiji će učesnici biti regionalni ministri zaduženi za inovacije, razvoj, nauku, istraživanja, privredu i druge srodne oblasti. Govornici će u okviru programa izložiti svoje digitalne agende, projekte i primere međusobne saradnje, dajući na taj način pozitivan primer i podršku za dalji razvoj saradnje različitih grupa učesnika inovacionog ekosistema na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Moderator panela "Tehnologije budućnosti" biće Kosta Andrić, ICT Hub, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Svetski giganti danas u velikoj meri sarađuju sa startapima kako bi ostali konkurentni u svojim industrijama. Kako vidite tu saradnju u Srbiji?

- I kod nas je mnogim ozbiljnim kompanijama postalo očigledno da ne treba da se plaše promena, već da budu njihov deo. Kod mnogih postoji istinska otvorenost za ovakvu saradnju, a primera je sve više. U ICT Hubu već duže vreme sarađujemo sa tradicionalnim kompanijama, kao partner u korporativnim inovacijama. Naša saradnja sa Societe Generale Srbija je pionirski primer. Dokazali smo da je i ovde moguća saradnja startapa i jedne velike banke, koja je, na primer, primenila novi product co-development način rada, po startap metodologiji. I nismo se tu zaustavili. ICT Hub sarađuje na sličnim projektima i sa kompanijama kao što su VIP mobile, NIS, Ahold Delhaize, Philip Moris, Mtel i mnogi drugi, a naše iskustvo u radu sa tehnološkim startapima pokazalo se kao ključno.
Grubo govoreći, glavni oblici ove saradnje u svetu prisutni su i kod nas, iako je to tek početak. Pored povezivanja sa startapima ciljanih profila i rada na konkretnom razvoju i primeni inovacija u organizacijama (product co-development, spin-outs, mini programi akceleracije...), saradnja može da uključuje i događaje koji podržavaju inovacije (hakatoni, open innovation challenges...), ali i edukaciju zaposlenih, rad na stvaranju inovativne kulture, podršku u menjanju organizacione strukture, tako da više podržava inovacije... Mnogo je mogućih ciljeva, pa i modaliteta saradnje. Važni su spremnost i otvorenost obe strane.
Na „Corporate Innovation Conference“, koju smo nedavno organizovali u punom Belexpocentru u Beogradu, među posetiocima je bilo mnoštvo predstavnika i jednog i drugog sveta – i startapa i korporacija. Dakle, naše iskustvo je da interesovanje postoji, ali i da je na nivou tržišta ova vrsta svesti kod korporacija tek u povoju.

Šta ovaj vid saradnje može doneti korporacijama?

- Stabilne i snažne u resursima i širini ekspertize, usmerene su na svoje procese i zaštitu postojećih izvora profita, korporacije su spore i nedovoljno reaktivne na tržišne promene. Kada joj je potrebna inovacija, interni kapaciteti su ograničeni. Novo, zaista inovativno rešenje će mnogo lakše i efikasnije razviti neko „spolja“. To ne važi samo za nove proizvode, već i kod širenja u nove oblasti poslovanja. Glavni motiv za saradnju sa startapom je potraga za novim tehnologijama, ali često je i istraživanje novih poslovnih modela. Ako je potrebno da se malo „razdrma“ sam biznis model kompanije, iznutra je to gotovo nemoguće.
Dalje, kao mali, fleksibilni timovi neopterećeni postojećim procesima, startapi su često mnogo više u toku sa tržištem, ne samo sa novim tehnologijama. Bliži su korisnicima, imaju bolji uvid u promene u potrebama, što je osnova za inovativna rešenja. Lakše prilagođavaju i svoj rad i svoje proizvode.
Startapi mogu da budu i samo inovativniji dobavljači, ali mogu i da inspirišu preduzetnički duh i otvorenost za inovacije. Osim elemenata startap metodologije, saradnja može u korporaciju da unese i nešto od te dragocene preduzetničke, „agilne“ kulture.
Rad sa inovatorima može mnogo da donese korporacijama, na mnogo načina. Sve zavisi od spremnosti i potreba kompanije, i načina na koje se u tu sinergiju uključe interesi startapa.

Koje još trendove u korporativnim inovacijama možemo tek očekivati u regionu?

- Poslednjih godina, kompanije sve više kupuju male, inovativne firme, koje za njih rade nove, eksperimentalne stvari. Kao način osvajanja talenata, tako nešto možemo očekivati i kod nas. Ukoliko do toga dođe, bilo bi važno da „veliki“ koji kupe „male“ razumeju da ne treba da ih prestrogo kontrolišu, već da ih puste da rade, inače će kupovina izgubiti smisao, dakle vrednost.
Još jedan trend je razvoj internih akceleratora u korporacijama, kao način da se pokrenu interne inovacije. Zaposlenima je dozvoljeno da razvijaju ideje kao da su startapi. Da bi tako nešto uspelo, od posebne važnosti je klima u organizaciji, ali i struktura odgovornosti koja bi tome bila prilagođena, inače će svako jednostavno nastaviti da radi svoj osnovni posao a inovacije ostaviti na periferiji.
Od trendova, možemo očekivati i razvoj pametnih radnih prostora, koji će povezati digitalni i fizički svet i ugraditi tu vezu u dizajn radnih okruženja, za bolju interakciju dva sveta ali i zaposlenih i različitih odeljenja.
Inače, region za svetom više kasni po pitanju toga koliko korporacija je spremno i otvoreno za promene, nego što se tiče tema, ideja i oblasti. Deo pažnje onih koji su svesni i zainteresovani neprestano je na globalnim dešavanjima.

Prisustvo na konferenciji je besplatno, svi zainteresovani registraciju mogu izvršiti putem mejla rsvp@communications.rs, ili se mogu prijaviti preko aplikacione forme na zvaničnom sajtu događaja  innovationtalk.rs. Neophodna je prethodna registracija da biste prisustvovali događaju.

innovation talk 2018kosta andrić