KONAČNA ODLUKA: Drugi strani jezik će se ocenjivati brojčano i uticaće na prosek učenika

Drugi strani jezik kao izborni predmet u petom razredu nastavnici će ocenjivati brojčano, a zaključna ocena će ulaziti u prosek - to će propisivati i novi predlog zakona.

Reč je o predlogu zakonu o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Prema Zakonu iz 2017., drugi strani jezik je za đake petog razreda od ove školske godine dobio status izbornog, pa tako i opisnu ocenu. To je izazvalo polemike u stručnoj javnosti. Još tada je ministar prosvete Mladen Šarčević istakao da će se uneti izmene.

- Iz navedenih odredaba predloga zakona proizilazi da će ocenjivanje drugog stranog jezika, kao izbornog predmeta, biti brojčano i da će ocena "ulaziti u prosek". Predviđeno je i da se opšti uspeh učenika od drugog do osmog razreda utvrđuje na kraju drugog polugodišta na osnovu aritmetičke sredine iz obaveznih predmeta i iz izbornog programa drugi strani jezik, kao i ocene iz vladanja počev od šestog razreda - kažu u Ministarstvu.

Najavljene izmene pozdravljaju nastavnici.

- Drugi strani jezik od uvođenja se uvek ocenjivao brojčano i ta ocena je ulazila u prosek. To se promenilo ove godine i naznačeno je da se ocenjuje opisno. Neophodna je ozbiljnost u donošenju takvih odluka. Deca shvataju ozbiljnije i više uče drugi strani jezik ako ocena ulazi u prosek - objasnila je profesorka francuskog jezika Maja Marjanović iz OŠ "Skadarlija".

Izvor: Blic.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

brojcanodrugi strani jezikocenaocenjivanjestrani jezik