NOVO KRIVIČNO DELO: Spremne veće kazne za napad na advokate

Radna grupa koja radi na izmenama Krivičnog zakonika čiji je cilj bolja zaštita advokata, do kraja meseca bi trebalo da završi posao. Sa izmenama zakona Srbija će dobiti i novo krivično delo - napad na advokate.

- Radna grupa, u čijem radu učestvuju predstavnici Ministarstva pravde, advokature, Republičkog javnog tužilaštva, MUP i Vrhovnog kasacionog suda, aktivno radi već nekoliko meseci na unapređenju krivičnopravne zaštite i položaja advokata. Ministarstvo pravde očekuje da radna grupa u narednom periodu predloži konkretna rešenja - potvrđeno je u ovom resoru.

Kakvo će biti to konkretno rešenje, u Ministarstvu još ne žele da otkriju, već samo podsećaju da je razlog za uvođenje novog dela to što advokati nemaju status službenih lica. Samim tim ni kazne za napad na njih prilikom obavljanja dužnosti nisu tako stroge kao što bi bile da ga imaju. Novo delo otkloniće taj problem.

Formiranje stalne radne grupe inicirale su advokatske komore Srbije i Beograda, posle ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, 28. jula.

Osim ove radne grupe, pred samu Novu godinu formirana je još jedna, sa zadatkom da u toku 2019. sačini izmene i dopune KZ vezane za inicijativu Fondacije "Tijana Jurić". Ova fondacija se zalaže za uvođenje kazne doživotnog zatvora za učinioce najtežih krivičnih dela protiv života i tela, kao i za dela protiv polne slobode kada je kao posledica nastupila smrt deteta, maloletnika, trudnice i nemoćnog lica.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

advokatDragoslav Miša Ognjanovićkrivično delonapad na advokata