Dijalog Beograda i Prištine uz učešće EU

PRIŠTINA, 31. jula 2010. (Beta) - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Mun je informisao članove Saveta bezbednosti o saradnji sa Evropskom unijom o dijalogu Prištine i Beograda, piše u subotu dnevnik Ekspres.

Četiri dana pre sastanka Saveta bezbednosti o Kosovu, Ban Ki Mun je članovima Saveta podelio svoj redovni izveštaj o događajima na Kosovu u periodu od 16. marta do 15. jula.

Generalni sekretar u izveštaju potvrđuje da je predložio visokoj predstavnici EU-a za spoljnu politiku Ketrin Ešton da se izaslanici uključe u razgovore između Prištine i Beograda. Iako izveštaj pokriva period do 15. jula, Ban Ki Mun je izvestio i o mišljenju Međunarodnog suda pravde objavljenom nedelju dana kasnije, navodi dnevnik.

"Sud je došao do zaključka da odobrenjem deklaracije nije prekršeno nijedno pravilo međunarodnog prava. Sada, posle mišlejnja MSP-a, došlo je vreme da se Priština i Beograd uključe u dijalog o nerešenim izazovima", nevedeno je u izveštaju.

Ekspres piše da će na sastanku Saveta bezbednosti u utorak šef UNMIK-a Lamberto Zanijer predstaviti reakcije Prištine i Beograda posle objavljivanja mišljenja MSP-a. Bez obzira što tokom avgusta Savetom bezbednosti predsedava Rusija, Kosovo će na ovom sastanku predstavljati ministar spoljnih poslova Skender Hiseni, koji je već podnosio zahtev za učešće, navodi list.