Otvaranje izložbe NJ.K.V. princeze Jelisavete Karađorđević

U Kući kralja Petra I ,na Senjaku, svečano je otvorena izložba NJ.K.V. princeze Jelisavete Karađorđević, pod nazivom “Jelisavetin album”. Izložbu su otvorile umetnica Marta Jovanović i Tamara Ognjević, istoričarka umetnosti i književnica.

Radi se o slikama različite tehnike, crteža obojenih koji prikazuju događaje u kojima je princeza učestvovala i beležila svojom rukom ono što je videla putujući po Srbiji, Sloveniji, Kini, Kaliforniji, Švajcarskoj i drugim zemljama širom Evrope. Na predmetnim slikama pojavljujuju se ljupke mrtve prirode iz njenog okruženja, iz Kosovske ulice, iz Beograda, sa izvora reke Save (Slovenija), njena razmišljanja sa puta po Kini, pločice od mermera, utisak sa Lepenskog vira, drvo sa Jamajke, ograda u Meksiku i drugo.

Ono što odlikuje utiske prenete na crteže jeste čvrstina linije koja održava upravo čvrstinu princezinog karaktera. Otvaranje izložbe radova okupilo je brojne zvanice medju kojima su bili Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif, Ambasadorka Brazila u Srbiji Izabel Kristina de Azavende Hervet, Ambasadorka Australije u Srbiji, gospođa Džulija Fini, Ambasador Koreje Ju Deđong (Yoo Dae-jong), Mira Adanja Polak, Djordje Momirović vlasnik modne kuće “Mona”, Dragan Stojkov slikar, Marta Jovanović umetnica, Vesna Mandić vlasnica modne agencije “Fabrika”, Vladimir Božović, Ranko Vujačić i mnogi drugi. Izložbu princeze Jelisavete u saradnji su organizovali Udruženje „Umetnost bez granica“, GO Savski venac i Kuća kralja Petra I. Izložba je otvorena za posetioce do 27.12.2016.

Foto: Kuća kralja Petra I

jelisaveta karađorđevićKuća kralja Petra I