DELOTVORNI PRIRODNI NAPICI: Kako lečiti uporni kašalj?

Stalni, uporni kašalj slabi celokupni organizam, ne da vam da mirno spavate, grlo vam čini bolnim, a neretko može da ugrozi pluća. Primenom nekoliko saveta možete da ga smirite, i to na prirodan način.

Isprobajte grgoljenje slanom vodom. Ovaj recept se najčešće koristi kod upale grla, ali je koristan i kod ublažavanja kašlja, jer so podstiče stvaranje sluzi, što naročito pomaže kod suvog kašljucanja. Takođe, bilo bi dobro da pre spavanja popijete šolju biljnog čaja bez kofeina, zaslađenog kašikom meda. Umirivanju kašlja posebno pomaže čaj od korena belog sleza ili od žalfije. Znamo da pileća supa ubrzava ozdravljenje, ali uz to pospešuje iskašljavanje sluzi, a u slučaju suvog kašlja, smiruje ga. Jedite je umereno toplu, nikako vrelu, da ne biste nadražili disajne puteve. Karamelizovani šećer odličan je lek za smirivanje kašlja. Na tihu vatru, u šerpicu, stavite dve kašike šećera i pustite ga da se otopi. Nemojte da mešate, već samo povremeno naginjite šerpicu da bi se šećer ravnomerno rastopio. Kada dobije blago smeđu boju (ne sme da zagori), sipajte dva dl mleka. U dodiru s hladnim mlekom, šećer će se stvrdnuti, pa kuvajte dok se ponovo ne rastopi i sjedini sa mlekom. Napitak pijte topao, ali nikako vruć.

Inhalirajte se, jer suvi disajni putevi provociraju kašalj. U toplu vodu sipajte nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa, nagnite se nad posudu, glave prekrivene peškirom, i udišite isparenja. Ako je kašalj blaži, umesto eukaliptusa koristite čaj od kamilice.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

inhalacijakašaljnapiciuporni kašalj