PREPORUKA NEDELJE: Darko Tomović – sport, restoran, istorijska ličnost, serija, recept

"Bolji život", "Vratiće se rode", "Tri palme za dve bitange i ribicu", "Vojna akademija", "Montevideo Bog te video", "Žene sa Dedinja", "Žigosani u reketu", "Konak kod Hilmije" samo su neki od naslova iz bogate glumačke karijere Darka Tomovića. Ovaj rođeni Beograđanin, kojeg i dalje najčešće pamte po ulozi mladog Crnogorca Đukana Vukotića, iz kultne serije "Bolji život", započeo je svoju karijeru kao deo najlegendarnije klase Fakulteta dramskih umetnosti. Skoro je izašao iz medijske ilegale, dokazavši da se glumom možete baviti aktivno, a da ne date ni jedan jedini intervju deset godina, a onda je odlučio da stane uz kolege iz matične kuće, kada je ansambl drame Narodnog pozorišta pokrenuo borbu protiv nepotizma i malverzacija tadašnjeg upravnika. U tom trenutku javna reč ponovo dobija smisao, a Darko Tomović izlazi u susret novinarima i kada je reč o nešto lakšoj tematici, želeći da kao otac šestogodišnje ćerke, barem neposredno, utiče na mlađe naraštaje, iznoseći lične vrednosti i uverenja, za koje čvrsto veruje da su zaslužni za oblikovanje nekih srećnijih vremena. Našim čitaocima preporučio je brazilsku džiudžicu kao svoj omiljeni sport, odveo nas do restorana "The Klemenca", podsetio na značaj kneza Mihaila Obrenovića, uputio nas na seriju "Shameless" ("Besramnici") i za kraj pripremio svoju verziju "bosanskog lonca".

SPORT

- Brazilska džiudžica - jedan od najlepših borilačkih sportova koji zahteva snagu, fleksibilnost i brzinu misli, kao retko koji drugi sport. Šah na tatamiju, i viteštvo u svom originalnom obličju. Za svaku preporuku deci i mladim ljudima, jer razvija poštovanje prema suparniku, osnaživanje kako tela, tako i duha i donosi ultimativni mir i fokus, dve izuzetno važne tačke na kojima se spaja suština života.

RESTORAN

- "The Klemenca" – apsolutno najautentičnije mesto u gradu na kojem možete samom sebi da postavite nove granice u ljubavi prema najkvalitetnijem mesu i krajnostima. A krajnost je autentična rapsodija italijanskih ukusa, pomešana sa kinematografijom, što ceo skorcezeovsko-kopola koncept ovog mesta čini sjajnim, jer dok klopate pastu kakva garantovano ne postoji u gradu, Porketa Romanu, rebarca, plećku sa sedam začina, ćufte u napolitana sosu, a tome dodate homemade soseve koji pariraju veštini Gordon Remzija i Antoni Burdejna, onda znate da ste na pravom mestu. Tajna "The Klemence", leži zapravo u teoriji naših baba, a to je da ni jedno jelo ne može da uspe ako ga ne tretirate skoro kao zaseban entitet. Klemenca ruši sve tabue, okuplja na jednom mestu: porodicu, kulinarstvo, hrabrost, kreativnost i testosteron.

ISTORIJSKA LIČNOST

- Knez Mihailo Obrenović. Imao je osećaj za sve tanane nivoe jednog društva. Napravio je kulturni iskorak omogućivši da se u Srbiji desi nešto što je do tada bilo rezervisano za neke druge delove sveta. Rađanje Narodnog pozorišta, muzeja, univerziteta. Razumeo je značaj kulturne edukacije i njenu važnost i uticaj na razvijanje mentalnog sklopa jedne nacije.

SERIJA

- "Besramnici" – američka komedija - drama koja prati život samohranog oca i njegovo šestoro dece. Odlično napisan scenario, pitki, životni dijalozi, sjajna glumačka ekipa na čelu sa William H.Macy-em. Neverovatno duhovito, uzbudljivo, zahvalno kako za glumce, tako i za publiku. Realističan prikaz disfunkconalne porodice, unutar disfunkcionalnog društva koje kao takvo ipak pronalazi put do različitih satisfakcija, ma kako male one bile. Dobro režirano, brzo, gledljivo, sa provučenim ozbiljnim temama za razmišljanje. Fina poslastica za ljubitelje ovog televizijskog formata.

RECEPT

- U kuhinji ništa ne može da prođe bez mog učešća u vidu nadgledanja i mešanja jela. To je u stvari onaj neophodan "začin" na koji su navikli svi moji ukućani. Kako volim i sam proces kuvanja i degustaciju, supruga mi s vremena na vreme dozvoli da ja zagospodarim na ovom polju i tada obično pravim svoju verziju "bosanskog lonca" odnosno, čili krompir sa italijanskom kobasicom i povrćem: maslinovo ulje, beli luk, crni luk, paradajz, pire, Italijanska kobasica, čili, origano, so, biber, paradajz u kockicama, pileći bujon, četiri velika krompira. Propržiti sastojke, dodati krompir, kuvati na laganoj vatri i ukrasiti peršunom. Obavezno dozvoliti mužu da se umeša.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Dalibor Danilović/Promo

Darko Tomovićpreporuka nedeljeserija bolji životTOPžene sa dedinja