Recital maestra Iva Pogorelića u Dvoru na jubilarnim 70. Letnjim igrama

Jedan od najvećih klasičnih muzičara današnjice, slavni pijanista Ivo Pogorelić, nastupiće u atrijumu Kneževa dvora u nedelju, 18. avgusta u 21:30 sati te izvesti Bahovu Englesku suitu br. 3 u g-molu, Betovenovu Sonatu br. 11 u B-duru, Šopenovu Barcarolu te Preludij u cis-molu i Ravelovu trostavačnu kompoziciju Gaspard de la nuit. Poseban interes festivalske publike uobičajen je za koncerte maestra Iva Pogorelića pa je tako i ovaj recital već rasprodat.

Jedinstveni muzički talent i inovativan pristup svrstavaju Pogorelića među najoriginalnije muzičke umove današnjice. Njegove evokativne interpretacije, oblikovane profinjenim muzičkim ukusom kakav se danas retko susreće, pomerile su granice izvođenja i razumevanja pijanističke literature postavljajući pritom nove standarde. Pogorelić je u više od četiri decenije muziciranja ostvario autentična postignuća jednako cenjena od publike i kritičara, dok su njegovi koncerti širom sveta dosegli status nestrpljivo iščekivanih kultnih događaja, a jednako je bilo u slučajevima njegovih sedam dosadašnjih festivalskih nastupa, od prvoga 1975. pa do poslednjega 2016. godine. Daroviti umetnik ili "genije" kako ga je nazvala slavna Marta Argerich, Ivo Pogorelić prvu je poduku iz klavira dobio sa sedam godina, a u dvanaestoj godini obrazovanje nastavio na Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi. Nakon debija 1981. u njujorškom Karnegi Holu, u New York Timesu je napisano: "On je svaku notu odsvirao s takvom preciznošću, osećajnošću i ekspresijom da je zvučao kao celi orkestar - kao da svira u budućnosti od koje nas deli 200 godina". Nakon toga beleži trijumfalne nastupe u prestižnim koncertnim dvoranama širom sveta i nastupa s vodećim svetskim simfonijskim orkestrima.

Program recitala čine redom kompozicije koje Ivo Pogorelić već dugo ima na svom repertoaru i koje je izvodio nebrojeno puta, a zastupljene su i na nosačima zvuka koje je još kao mladi muzičar snimio za "Deutsche Grammophon" 80-ih godina prošlog veka. Maestro se tim delima uvek vraćao na recitalima, a i snimio ih je u više navrata, ali čuti ponovo Pogorelićevu izvođenje istog dela zanimljivo je i intrigantno, jer je reč o umetniku čija izvođenja verno prate snažan unutrašnji rast i umetničko sazrevanje. Unutar istog notnog zapisa Pogorelić vremenom otkriva nove svetove, beskompromisno osvaja prostore slobode, darujući publici uvek drugačiji, nov, jedinstven i jedinstven pogled na muziku koja zvuči u njegovom umu i izvire pod prstima. Primera radi, kada je 2010. godine gostovao u Dublinu kritičar Majkl Dervan napisao je: "Pogorelićev snimak Ravelove kompozicije "Gaspard de la nuit" iz 1983. traje nešto više od 24 minuta. Izvođenje koju smo čuli u Dablinu nešto je kraće od 40 minuta." Stoga ne čudi veliki interes publike koji potvrđuje da je reč o jednom od najiščekivanijih programa jubilarnih 70. Dubrovačkih letnjih igara.

Izvor: Promo
Foto: Promo

70. Dubrovačke letnje igredubrovačke letnje igreIvo Pogorelić