30 HILJADA EVRA: Belgijanci nude nagradu za informaciju o nestaloj vučici

Belgijski aktivisti za zaštitu prirode nude nagradu od 30 hiljada evra za informaciju o vučici Naji kojoj se od maja gubi svaki trag.

Prošle godine, vučica koja je dobila ime Naja, bila je prvi vuk koji se pojavio u Belgiji posle više od jednog veka.

Lokalne prirodnjačke agencije navode da ona i njeni mladunci nisu primećeni od maja, a pretpostavljaju da su se baterije na uređaju za praćenje u međuvremenu istrošile.

Institut za istraživanje prirode i šuma ne tvrdi da su vučica i njeni mladunci ubijeni, jer im nema traga, ali pojedina udruženja su bez ustezanja optužila lovce za njihov nestanak.

Tri organizacije za zaštitu životne sredine - Flandrija za zaštitu ptica, Organizacija za prava životinja i Centar za pomoć u prirodi - najpre su ponudile nagradu od 20 hiljada evra, ali su iz organizacije Flandrija za zaštitu ptica saopštili da im je neimenovani belgijski biznismen donirao još deset hiljada evra.

U izjavama za lokalne medije, Flamansko udruženje lovaca je ove optužbe na njihov račun nazvolo "skandaloznim" i najavilo da će možda podneti tužbu za klevetu.

Portparol Instituta za istraživanje prirode i šuma u izjavi za Bi-Bi-Si je naveo da se Naja poslednji put pojavila na njihovoj mreži kamera 10. maja. U to vreme je bila skotna i trebalo je uskoro da se okoti.

Avgust je takođe snimljen kako donosi hranu za svoje mladunce, ali je to prestao da čini dve nedelje kasnije i nastavio da se ponaša kao samotnjak, što je prirodnjacima bio dodatni znak da su Naja i mladunci uginuli.

Avgust je sada jedan od samo tri divlja vuka koji su ostali u Belgiji.

Vukovi su pre više vekova istrebljeni u mnogim evropskim zemljama, ali postepeno se vraćaju, međutim, nisu svi sa odobravanjem dočekali ovu pojavu, posebno uzgajivači stoke koji su se žalili na česte napade na domaće životinje.

Vučica Naja je došla na svet na istoku Nemačke, a prvi put je primećena na severoistoku Belgije u januaru 2018. godine.

Kasnije joj se pridružio i partner, nazvan Avgust, koji joj je postao verni pratilac.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

nagradapotragašumavučicazaštita životinja