IPU skupština: Moramo da uvedemo više mladih u političke živote - narednih 20 godina odrediće da li ćemo uspeti u tome

Danas je u Sava Centru, u Beogradu, održana generalna debata Skupštine u sklopu 141. Interparalmentarne unije. Debatu je predsedavala Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije. Odmah je usvojena rezolucija o urgentnoj tački.

Gojković je pozdravila sve učesnike i predstavnike sa raznih strana sveta koji su učestvovali u debati.

Naposletku je predstavila Miroslava Lajčaka, ministra spoljnih i evropskih poslova Slovačke, koji je održao govor o potrebi saradanje celog sveta. On je rekao da se mora povratiti moć parlamenata koji mogu da menjaju ovaj svet na bolje. Lajčak je pozvao na osnaživanje organizacije parlamenata zbog budućih generacija.

Nakon njega, obratila se i Gabrijela Kuevas Baron, presednica Interparlamentarne unije, koja je takođe spomenula da je najveća potreba ovih događaja da se osnaži saradnja parlamentaraca širom sveta.

- Mi moramo da obezbedimo budućnost za mlade gde će oni morati da napreduju. U mnogo zemalja mladi imaju sve manje prilika nego što su njihovi roditelji to imali. Oni su zapostavljeni, počinju da budu marginalizovani. Nije fer, nije razumno, ali nije ni demokratski prema njima. Mi moramo da uvedemo više mladih u političke živote. Narednih će 20 godina odrediti da li ćemo uspeti u svemu tome. Potrebni su nam mladi ljudi. Mi iz IPU smo vesnici promena – istakla je ona.

U drugom delu je bila ceremonija i podeljene su nagrade za buduće politike (FPA) 2019. godine za osnaživanje mladih.

Pričalo se o budućosti planete, o opasnostima klimatskih promena, ljudskim pravima, pravima dece i o tome kako bi to moglo se sve poboljša.

Naposletku se obratio prof. dr Vladimir Marinković, potpredesnik Narodne skupštine Republike, koji je takođe čestitao dobitnicima nagrade.

- Razvoj mlade snage je velika veština da bi se adaptirali na tržište. Od velikog je značaja za dalji razvitak ovog sveta. Međunarodni poredak je ugrožen, a bio je garant mira do danas. Nepoštovanje ljudskih prava doovodi do ugrožavanja mira i bezbednosti, pogotovo onih koje pozivaju na nezavisnost država. U današnjnjim turbulentnim vremenima mi parlamentarci imamo naročitu odgovornost da održimo demokratiju, kako u našim institucijama, tako i na globalnom nivou - rako je Marinković i dodao da mladi igraju veliku ulogu u ostvarivanju demokratije.

Takođe, razgovaralo se i o osnaživanju međunarodnog prava i na koji način bi ono moglo da se "popravi".

generalna debataipumladipolitika