PROMENE U SAN FRANCISKU: Od naredne godine samo gradski prevoz i taksi

San Francisko će zbog gužvi koje se stvaraju u Ulici Market zabraniti saobraćaj privatnim automobilima, a gradske vlasti su se na ovaj korak odlučile jer žele da povećaju produktivnost gradskog saobraćaja kako bi bilo manje zagađenja, saobraćaj brži, ulica sigurnija i kako bi postala glavno šetalište.

Uber, Lift i drugi načini pomoći u prevozu biće zabranjeni, a pešaci će moći da pozovu jedino taksi ili da putuju gradskim prevozom, a privatna vozila moći će da se kreću samo ulicama koje "prelaze preko" Market ulice, ali ukoliko skrenu u nju biće kažnjeni.

Kako se navodi, krajnji cilj je da se ovde napravi pešačka i biciklistička zona, sa prodavnicama kako bi ulica postala privlačna turistima, a da pri tome niko više ne bi bio zdravstveno ugrožen zbog prevelikog broja automobila.

To nije prvi grad koji zatvara ulice u centru grada i proširuje pešačku zonu i centar grada uređuje za turiste. Njujork je takođe zatvorio 14. ulicu za vozila, a trend se "prenosi" po celoj Americi, ali i drugim državama.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

biciklistička stazagradski prevozpešačka zonaprivatni automobilsan franciskosaobraćajtaksi