IZ PARIZA S LJUBAVLJU: Rodenov "Mislilac" putuje u Abu Dabi

Blago pognute glave, brade oslonjene na jednu ruku, namrštenih obrva i stisnutih usana – "Mislilac" – verovatno jedna od najpoznatijih skulptura svih vremena, provešće godinu dana u novam domu, u "Luvru Abu Dabi".

Bronzana skulptura Mislioca, koju će Muzej "Roden" u Parizu pozajmiti na godinu dana "Luvru Abu Dabi", jedna je od originalnih odlivaka koje je napravio Ogist Roden, negde između 1881. i 1882. godine.

- Sama skulptura je veličanstvena i izuzetno moćna - smatra Suraja Nujaim, kustoskinja zadužena za kolekcije u Muzeju u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- Roden je jedan od najpoznatijih i najistaknutijih umetnika, tako da smo zaista morali da ga imamo u Luvru u Abu Dabiju - ističe Suraja.

Roden je izvršio revoluciju u skulpturi korišćenjem slobode forme koja je do tada bila nepoznata. Umeo je da izvaja i realistične skulpture, poput Mislioca, ali i da predstavi senzualnost koja je šokirala savremenike. Trudio se da njegove figure izražavaju emociju svim delovima tela.

Muzej "Luvr u Abu Dabiju" poseduje već nekoliko Rodenovih dela, što pozajmljenih, što kao deo stalne kolekcije.

Vlasti u Abu Dabiju nikada nisu objavile koliko je koštala izgradnja Muzeja, ali je poznato da je Francuzima plaćeno 525 miliona dolara samo za pravo korišćenja imena "Luvr" u narednih 30 godina i šest meseci, i još 750 miliona dolara za angažovanje osoblja koje će brinuti o 300 pozajmljenih umetničkih dela.

Kolekcija koju poseduje "Luvr Abu Dabi" uključuje i neke arheološke raritete, poput jednog od najstarijih pronađenih Kurana koji potiče iz oko 900. godine, kao i modernističkih dela Pola Gogena i Pabla Pikasa.

Mislilac koji je prvobitno bio zamišljen kao pesnik koji gleda na Vrata pakla, trebalo je da bude deo veće kompozicije urađene po motivima iz Danteovog dela. U međuvremenu Roden je skulpturu izložio samostalno na Pariskom salonu 1904. godine i u kratkom vremenu ona je počela da dobija kultni status koji uživa danas.

U svetu postoji još dvadesetak originalnih odlivaka Mislioca, uključujući i onu koja stoji u bašti Muzeja "Roden" u Parizu.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

abu dabibronzana skulpturaluvrMislilacOgist Rodenpariz