RUDNIK VITAMINA B: Sočivo - nepravedno zapostavljen izvor zdravlja

Zbog obilja korisnih sastojaka i lekovitih svojstava, sočivo bi trebalo da je više zastupljeno u ishrani. Njegova rastvorljiva vlakna snižavaju nivo glukoze i holesterola u krvi, pa na taj način smanjuju potrebu organizma za insulinom kod osoba obolelih od dijabetesa. S druge strane, nerastvorljiva vlakna pospešuju varenje i skraćuju vreme zadržavanja hrane u digestivnom traktu, zbog čega se smatraju dobrom zaštitom u smanjivanju rizika od pojave karcinoma debelog creva.

Sočivo je i pravi rudnik vitamina B kompleksa koji povoljno utiču na nervni sistem, dok visoka koncentracija gvožđa pomaže u sprečavanju pojave malokrvnosti. Bogatstvo kalijuma doprinosi regulisanju srčanog ritma i prometu materija u organizmu, kontroliše ravnotežu vode, pa samim tim i krvni pritisak.

Zbog visoke koncentracije vitamina B i velikih količina ugljenih hidrata, sočivo predstavlja i energetski vrednu namirnicu. Ova kombinacija sastojaka čini je idealnom za aktivne osobe kao što su sportisti i ljudi izloženi velikim fizičkim naporima.

Zahvaljujući svom složenom sastavu i prisutnim vlaknima, ugljeni hidrati iz sočiva nakon obroka postepeno odlaze u krvotok, što je još jedna njegova prednost. Takva osoba i nekoliko sati posle obroka oseća snagu, što je posebno važno za one koji povremeno imaju napade hipoglikemije.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

dijabetesglukozaholesterolkalijumkarcinom debelog crevakrvni pritisaksočivougljeni hidrativitamin b