"NEDELJA ZA ZELENIJU VOJVODINU": Nove sadnice u centru Mačvanske Mitrovice

Akciju "Nedelja za zeleniju Vojvodinu" sprovodi Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine u saradnji sa Javnim preduzećima "Vojvodinašume" i "Srbijašume", kao i brojnim lokalnim samoupravama na čijim teritorijama će se ona održati od 2. do 6. decembra.

U okviru akcije predviđena je sadnja 10.000 sadnica u krugu pokrajinskih javnih ustanova, a ona je danas zvanično započeta u parku kod zgrade Skupštine AP Vojvodine gde su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić zasadili danas nove sadnice lipe.

Akcija je održana i u centru Mačvanske Mitrovice gde je zasađeno oko 1.200 sadnica različitih vrsta drveća, i to topole, hrasta i crnog bora. Sadilo se u školskom dvorištu, dvorištu objekta predškolske ustanove, uz kej i uz put prema susednom selu Zasavici.

Realizaciji današnje akcije pored predstavnika saveta nekoliko mačvanskih mesnih zajednica, lokalne samouprave Grada Sremska Mitrovica, priključili su se građani, kao i đaci Osnovne škole “Dobrosav Radosavljević Narod” na čelu sa direktorom Slađanom Papićem.

- Akciju su pomogli iz Grada Sremska Mitrovica, a iz Agencije za ruralni razvoj ističu da je veoma bitno da okruženje u kom živimo bude zelenije - rekao je direktor agencije za ruralni razvoj, Petar Samardžić. On je dodao da se nada da će ova akcija biti primer dobre prakse i da će se potreba i interesovanje za učešće u istoj javiti i kod drugih mesnih zajednica na teritorji Sremske Mitrovice.

- Odziv građana je bio zadovoljavajući, a ovom prilikom je zasađen i veći broj sadnica od očekivanog - kaže Miloš Kovač, predsednik Saveta Mesne zajednice Mačvanska Mitrovica.

"Nedelja za zeleniju Vojvodinu" sprovodi se kao deo aktivnosti koje proizilaze iz donete Deklaracije o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini, usvojene u maju ove godine u Skupštini Grada Novog Sada, a kojom je predviđeno da se do kraja sledeće godine uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Opredeljenje AP Vojvodine da se eliminišu ozbiljne štete koje bacanje plastičnih kesa i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu nanosi ekosistemima ima za cilj odgovornije upravljanje životnom sredinom, kako bi se zaštitila priroda i obezbedio zdraviji i lepši život građana na teritoriji pokrajine.

Foto: Pokrajinska Vlada

grad novi sadIgor MirovićJavno preduzeće “Vojvodinašume”Mačvanska MitrovicaNedelja za zeleniju VojvodinuPokrajinski sekretarijat za urbanizam i zažtitu životne sredinepoziv volonterimaVladimir Galićvolonteri