"NEDELJA ZA ZELENIJU VOJVODINU": Ozelenjavanje Opštine Nova Crnja

Akciju "Nedelja za zeleniju Vojvodinu" sprovodi Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine u saradnji sa Javnim preduzećima "Vojvodinašume" i "Srbijašume", kao i brojnim lokalnim samoupravama na čijim teritorijama će se ona održati od 2. do 6. decembra.

U okviru akcije predviđena je sadnja 10.000 sadnica u krugu pokrajinskih javnih ustanova, a ona je danas zvanično započeta u parku kod zgrade Skupštine AP Vojvodine gde su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić zasadili danas nove sadnice lipe.

Akcija je održana i u centru Mačvanske Mitrovice gde je zasađeno oko 1.200 sadnica različitih vrsta drveća, kao i u Opštini Nova Crnja koja je dobila ukupno 800 sadnica raznih vrsta (topola, katalpa, hrast, breza, crni bor), od čega je naseljeno mesto Radojevo dobilo ukupno 120 sadnica, naseljeno mesto Vojvoda Stepa 120 sadnica i naseljeno mesto Srpska Crnja 560 sadnica.

Ozelenjavanje je danas održano u Radojevu na dve lokacije - u blizini škole i na periferiji mesne zajednice, u Vojvoda Stepi na dve lokacije - u parku u centru i u blizini škole, te u Srpskoj Crnji na pet lokacija - bazen, Kaštel, centar, park i periferija mesne zajednice.

Ispred Opštine Nova Crnja, u 12 časova, sadnice su zasadili predsednik Opštine Nova Crnja Vladimir Brakus, direktor JKP-a Nino Žuvela i savetnik predsednika Opštine Panić Dejan.

"Nedelja za zeleniju Vojvodinu" sprovodi se kao deo aktivnosti koje proizilaze iz donete Deklaracije o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini, usvojene u maju ove godine u Skupštini Grada Novog Sada, a kojom je predviđeno da se do kraja sledeće godine uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Opredeljenje AP Vojvodine da se eliminišu ozbiljne štete koje bacanje plastičnih kesa i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu nanosi ekosistemima ima za cilj odgovornije upravljanje životnom sredinom, kako bi se zaštitila priroda i obezbedio zdraviji i lepši život građana na teritoriji pokrajine.

Foto: Pokrajinska Vlada

grad novi sadIgor MirovićJavno preduzeće “Vojvodinašume”Nedelja za zeleniju Vojvodinunova crnjaPokrajinski sekretarijat za urbanizam i zažtitu životne sredinepoziv volonterimaRadojevosrpska crnjaVladimir GalićVojvoda Stepavolonteri