"NEDELJA ZA ZELENIJU VOJVODINU": Ozelenjavanje Opštine Bački Petrovac

Akciju "Nedelja za zeleniju Vojvodinu" sprovodi Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine u saradnji sa Javnim preduzećima "Vojvodinašume" i "Srbijašume", kao i brojnim lokalnim samoupravama na čijim teritorijama će se ona održati od 2. do 6. decembra.

U okviru akcije predviđena je sadnja 10.000 sadnica u krugu pokrajinskih javnih ustanova, a ona je danas zvanično započeta u parku kod zgrade Skupštine AP Vojvodine gde su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić zasadili danas nove sadnice lipe.

Akcija je održana i u centru Mačvanske Mitrovice gde je zasađeno oko 1.200 sadnica različitih vrsta drveća, kao i u Opštini Nova Crnja koja je dobila ukupno 800 sadnica raznih vrsta (topola, katalpa, hrast, breza, crni bor), od čega je naseljeno mesto Radojevo dobilo ukupno 120 sadnica, naseljeno mesto Vojvoda Stepa 120 sadnica i naseljeno mesto Srpska Crnja 560 sadnica.

Ozelenjavanje je sprovedeno i u Opštini Bački Petrovac u Ulici narodne revolucije u parku „Mateja Čanjija“ i dečijem parku kao i u Industrijskoj zoni u Bačkom Petrovcu.

Predstavnici Opštine Bački Petrovac, na čelu sa njenim predsednikom Srđanom Simićem, predstavnicima komunalnih preduzeća „Progres“ i „Komunalac“ i udruženja „Zeleni“ Bački Petrovac zasadiće ukupno 1.325 mladica na teritoriji ove lokalne samouprave, i to: 615 sadnica crnog bora, 10 sadnica katalpe, 500 sadnica hrasta i 200 sadnica topole.

Pored ulice Narodne Revolucije i Industrijske zone u Bačkom Petrovcu gde je i ova akcija svečano započeta, sadnja će se izvršiti još na tri lokacije i to u ulici Generala Štefanika, JNA i uglu ulice Šafarikove i Partizanske u Bačkom Petrovcu.

"Nedelja za zeleniju Vojvodinu" sprovodi se kao deo aktivnosti koje proizilaze iz donete Deklaracije o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini, usvojene u maju ove godine u Skupštini Grada Novog Sada, a kojom je predviđeno da se do kraja sledeće godine uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Opredeljenje AP Vojvodine da se eliminišu ozbiljne štete koje bacanje plastičnih kesa i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu nanosi ekosistemima ima za cilj odgovornije upravljanje životnom sredinom, kako bi se zaštitila priroda i obezbedio zdraviji i lepši život građana na teritoriji pokrajine.

Foto: Pokrajinska Vlada

Bački Petrovacgrad novi sadIgor MirovićJavno preduzeće “Vojvodinašume”Nedelja za zeleniju VojvodinuPokrajinski sekretarijat za urbanizam i zažtitu životne sredinepoziv volonterimaVladimir Galićvolonteri