"NEDELJA ZA ZELENIJU VOJVODINU": Akcija pošumljavanja i u Rumi

Akciju "Nedelja za zeleniju Vojvodinu" sprovodi Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine u saradnji sa Javnim preduzećima "Vojvodinašume" i "Srbijašume", kao i brojnim lokalnim samoupravama na čijim teritorijama će se ona održati od 2. do 6. decembra.

U okviru akcije predviđena je sadnja 10.000 sadnica u krugu pokrajinskih javnih ustanova, a ona je u ponedeljak zvanično započeta u parku kod zgrade Skupštine AP Vojvodine gde su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić zasadili danas nove sadnice lipe. Akcija je održana i u centru Mačvanske Mitrovice gde je zasađeno oko 1.200 sadnica različitih vrsta drveća, kao i u Opštini Nova Crnja koja je dobila ukupno 800 sadnica raznih vrsta (topola, katalpa, hrast, breza, crni bor). Ozelenjavanje je sprovedeno i u Opštini Bački Petrovac gde je predviđena sadnja ukupno 1.325 mladica.

Ozelenjavanje je nastavljeno danas u kompleksu Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, u parku kod očne ambulante, gde je zasađeno desetak, od ukupno 25 sadnica mladog crnog bora. Akcija je danas sprovedena i u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Banja Kanjiža" gde je posađeno ukupno 40 sadnica crnog bora ispred objekta "Aquamarin" u kompleksu bolnice. Akcija ozelenjavanja održana je i u parku Specijalne bolnice za neurološka oboljenja i posttraumatska stanja „Dr Borivoje Gnjatić“ u Starom Slankamenu gde je posađeno 30 sadnica crnog bora.

Zahvaljujući pokrajinskoj kampanji pošumljavanja park Gerontološkog centra „Srem" bogatiji je od danas za 90 novih sadnica crnog bora. Ruma je za ovu akciju dobila 885 sadnica hrasta i crnog bora, a pored parka GC „Srem", pošumljavanje je sprovedeno i u rumskom izletištu Borkovac, a deo sadnica će biti zasađen i na nekoliko lokacija u samom gradu.

U Gerontološkom centru „Srem" stabla su planski sađena kako bi se dodatno ulepšao sigurno jedan od nauređenijih parkova u našoj zemlji, istakla je Milica Devrnja, radno-okupacioni terapeut.

- Kako naši korisnici vole dosta vremena da provode u parku, ova akcija će doprineti ulepšavanju njihovog životnog prostora. Važno je napomenuti i da su naši korisnici, koji su angažovani na radno-okupacionoj terapiji, pomogli našim zaposlenima u sadnji. Vrlo rado su uzeli učešće u akciji, doživljavaju je i kao rekreaciju i kao razonodu, tako da se ceo posao odvija u jednoj lepoj atmosferi, kakva inače i vlada u našoj ustanovi - rekla je Milica.

Ekološka sekcija ima 32 člana, a čine je i korisnici i zaposleni u GC „Srem". Jedan od najstarijih članova Svetozar Janković (73) iz Donjih Petrovaca, se među prvima uključio u posao sadnje borova.

- Zelenilo nam svima mnogo znači. Sva lepota u ovom parku se vidi najbolje u proleće, ali mi u sekciji se trudimo da sve bude cakum-pakum tokom cele godine. Dosta korisnih stvari sam i naučio, tako da sam ja lično prezadovoljan i ovde mi ništa teško ne pada, naprotiv, radujem se zajedničkim aktivnostima - kaže Janković.

"Nedelja za zeleniju Vojvodinu" sprovodi se kao deo aktivnosti koje proizilaze iz donete Deklaracije o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini, usvojene u maju ove godine u Skupštini Grada Novog Sada, a kojom je predviđeno da se do kraja sledeće godine uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Opredeljenje AP Vojvodine da se eliminišu ozbiljne štete koje bacanje plastičnih kesa i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu nanosi ekosistemima ima za cilj odgovornije upravljanje životnom sredinom, kako bi se zaštitila priroda i obezbedio zdraviji i lepši život građana na teritoriji pokrajine.

Foto: Pokrajinska Vlada

grad novi sadJavno preduzeće “Vojvodinašume”Nedelja za zeleniju VojvodinuPokrajinski sekretarijat za urbanizam i zažtitu životne sredinepoziv volonterimarumavolonteri