"NEDELJA ZA ZELENIJU VOJVODINU": Nastavak akcije pošumljavanja u rumskoj opštini

Akciju "Nedelja za zeleniju Vojvodinu" sprovodi Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine u saradnji sa Javnim preduzećima "Vojvodinašume" i "Srbijašume", kao i brojnim lokalnim samoupravama na čijim teritorijama će se ona održati od 2. do 6. decembra.

U okviru akcije predviđena je sadnja 10.000 sadnica u krugu pokrajinskih javnih ustanova, a ona je u ponedeljak zvanično započeta u parku kod zgrade Skupštine AP Vojvodine gde su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić zasadili danas nove sadnice lipe. Akcija je održana i u centru Mačvanske Mitrovice gde je zasađeno oko 1.200 sadnica različitih vrsta drveća, kao i u Opštini Nova Crnja koja je dobila ukupno 800 sadnica raznih vrsta (topola, katalpa, hrast, breza, crni bor). Ozelenjavanje je sprovedeno i u Opštini Bački Petrovac gde je predviđena sadnja ukupno 1.325 mladica.

Ozelenjavanje je potom nastavljeno i u kompleksu Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, u parku kod očne ambulante, gde je zasađeno desetak, od ukupno 25 sadnica mladog crnog bora. Akcija je danas sprovedena i u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Banja Kanjiža" gde je posađeno ukupno 40 sadnica crnog bora ispred objekta "Aquamarin" u kompleksu bolnice. Akcija ozelenjavanja održana je i u parku Specijalne bolnice za neurološka oboljenja i posttraumatska stanja „Dr Borivoje Gnjatić“ u Starom Slankamenu gde je posađeno 30 sadnica crnog bora. Zahvaljujući pokrajinskoj kampanji pošumljavanja i park Gerontološkog centra „Srem" bogatiji je za 90 novih sadnica crnog bora. Ruma je za ovu akciju dobila 885 sadnica hrasta i crnog bora, a pored parka GC „Srem", pošumljavanje je sprovedeno i u rumskom izletištu Borkovac, a deo sadnica će biti zasađen i na nekoliko lokacija u samom gradu.

Akcija je sprovedena i u krugu Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti "Sveti Vračevi" u Novom Kneževcu, gde je zasađeno 15 sadnica crnog bora. Tokom jučerašnjeg dana i u Vrbasu je održana akcija ozelenjavanja i pošumljavanja površina oko javnih ustanova, i to oko Opšte bolnice Vrbas i Gerontološkog centra, a predviđena je sadnja 500 sadnica crnog bora. U okviru akcije ozelenjavanja i u Opštoj Bolnici Senta zasađene su nove sadnice, ukupno 30 sadnica crnog bora, koje su zasađene u krugu i oko bolnice. U Dom „Veternik“ su povodom akcije ozelenjavanja isporučene 52 sadnice crnog bora.  Zavod za javno zdravlje Kikinda, takođe, je podržao akciju "Nedelja za zeleniju Vojvodinu" tako što je posađeno 15 sadnica crnog bora u dvorištu zavoda. Akcija ozelenjavanja je održana i u Ustanovi Dom za stare i penzionere u Molu, gde je zasađeno 40 sadnica breze i 10 sadnica crnog bora.

U višednevnoj pokrajinskoj kampanji pošumljavanja preko 2.600 stabala biće zasađeno na teritoriji rumske opštine, na više različitih lokacija, a najviše stabala biće posađeno u rumskom izletištu Borkovac. - JP „Komunalac“ je nosilac posla, zadužen za sadnju, transport, ali se u pošumljavanje uključio i veliki broj volontera, kazao je predsednik Opštine Ruma, Slađan Mančić.

- Veliki broj volontera pomaže realizaciju važnog projekta i to ne samo u Rumi već se prethodna dva dana sadilo i u Donjim Petrovcima i Stejanovcima. Preko 2.600 stabala će biti zasađeno u ovoj zelenoj nedelji na teritoriji naše opštine. To bi trebalo da radimo svake godine, evidentno je da je i ova naša Borkovačka šuma iz godine u godinu sve ređa zbog raznih faktora, vremenskih neprilika, lomljenja, sečenja itd. Dobro je na svakom mestu posaditi makar jedno drvo, ali mi smo za našu opštinu dobili 885 stabala crnog bora, 1.000 stabala topole i preko 700 stabala hrasta tako da će to u velikoj meri promeniti sliku naših šuma, parkova, a sve u cilju obezbeđivanja preduslova za zdraviji život - rekao je Mančić.

Direktor JP "Komunalac" Dragan Panić ističe da je Borkovačka šuma jedna od najvažnijih lokacija za grad i da je pravi trenutak da se ona obogati novim stablima.

- To su pluća našeg grada. U prethodnom periodu je usled raznoraznih vremenskih neprilika došlo do rušenja stabala, tako da je jedna veća akcija pošumljavanja, poput ove, više nego potrebna - ocenio je Panić.

JP "Komunalac" je juče u prvom delu borovnjaka ispred bazena zasadio 151 sadnicu crnog bora, danas će biti zasađeno oko 150-160 sadnica, a akcija se nastavlja i naredne sedmice.

- U toku sledeće nedelje posadićemo sve sadnice crnog bora, nastavićemo i sa sadnjom topole i hrasta. Posadićemo ukupno 740 hrastova kako u gradu tako i u drugim naseljenim mestima opštine - zaključio je Panić.

"Nedelja za zeleniju Vojvodinu" sprovodi se kao deo aktivnosti koje proizilaze iz donete Deklaracije o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini, usvojene u maju ove godine u Skupštini Grada Novog Sada, a kojom je predviđeno da se do kraja sledeće godine uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Opredeljenje AP Vojvodine da se eliminišu ozbiljne štete koje bacanje plastičnih kesa i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu nanosi ekosistemima ima za cilj odgovornije upravljanje životnom sredinom, kako bi se zaštitila priroda i obezbedio zdraviji i lepši život građana na teritoriji pokrajine.

Foto: Pokrajinska Vlada

grad novi sadJavno preduzeće “Vojvodinašume”Nedelja za zeleniju VojvodinuPokrajinski sekretarijat za urbanizam i zažtitu životne sredinepoziv volonterimarumavolonteri