Predsednik Vučić čestitao otvaranje Ambasade Kazahstana

Kišno beogradsko veče i saobraćajne gužve nisu omele brojne javne ličnosti, predstavnike diplomatskog kora i verskih zajednica da do poslednjeg mesta ispune Vilu Jelena i svojim prisustvom uveličaju proslavu Dana nezavisnosti Kazahstana i otvaranje prve Ambasade Kazahstana u Srbiji.

Zvanice su dočekali ambasador Kazahstana Gabit Sizdikbekov, narodna poslanica Milanka Karić, počasni konzul Kazahstana i predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva sa Kazahstanom u Narodnoj skupštini Srbije, narodni poslanik Dragomir J. Karić, član Parlamentarne grupe prijateljstva s Kazahstanom u Narodnoj skupštini Srbije i prvi počasni konzul Kazahstana u Kanadi po njegovom osamostaljenju nakon raspada SSSR.

Posebnu čast domaćinima priredila je svojim dolaskom prva dama Srbije Tamara Vučić, supruga predsednika Aleksandra Vučića, koji je boravio u zvaničnoj poseti Grčkoj. Predsednik Vučić je uputio pozdravno pismo koje je pročitao generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković. U njemu su istaknuti bliski i prijateljski odnosi između dve države, kao i to da je Kazahstan partner Srbije i u političkoj i u ekonomskoj sferi. Predsednik Srbije se osvrnuo na izvrsnu saradnju sa prvim predsednikom i osnivačem modernog Kazahstana Nursultanom Nazarbajevim kao i njegovim naslednikom Kasimom Žomartom Tokajevim. Posebno se zahvalio na čvrstom stavu Kazahstana po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

- Uvereni smo da će tokom sledeće godine novi predsednik Kasim Žomart Tokajev posetiti Srbiju i da će mu naš predsednik Vučić biti domaćin. Za nas je Kazahstan prijateljska, bratska zemlja, zemlja koja poštuje Srbiju - rekao je Nikola Selaković za BK TV.

Ambasador Gabit Sizdikbekov je narodnoj poslanici Milanki Karić, počasnom konzulu Kazahstana, uručio konzularni patent. Ona je svojim radom umnogome doprinela da se saradnja sa Kazahstanom intenzivira i da bude otvorena prva ambasada u Beogradu.

- Mi smo se kao porodica Karić uvek trudili da gledamo u budućnost i da pravimo mostove saradnje i prijateljstva. Time vođeni, uspešno poslujemo već skoro četiri decenije na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza gde smo ostvarili vrlo značajne poslovne i prijateljske kontakte. Kazahstan je zaista ogromna zemlja sa ogromnim resursima i jaka država sa stabilnim sistemom vlasti zahvaljujući velikom državniku i vizionaru predsedniku Nursultanu Nazarbajevu. Otvaranje Ambasade Kazahstana u Srbiji je podsticaj da se realizuju konkretni projekti u oblasti privrede, kulture, turizma, građevine i medicine - naglasila je Milanka Karić.

Ambasador Kazahstana ima samo reči hvale za našu državu i građane.

- Veoma sam počastvovan što sam prvi ambasador koji Kazahstana u Srbiji i što sam dočekan na ovako veličanstven način. Želim da se zahvalim predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na prijemu koji mi je priredio kada sam tek stigao u Beograd. U Srbiji smo prihvaćeni na najbolji mogući način kako od vrha države, tako i od porodice Karić i svih građana ove divne zemlje - podvukao je ambasador Sizdikbekov.

Zvanice su u Vili Jelena uživale specijalitetima srpske i kazahstanske kuhinje, kao i u muzičkim numerama koje su vrhunski izvodili članovi ansambla "Žas - Star" iz prestonice Kazahstana Nur-Sultana.

Ambasada Kazahstana se nalazi u Temišvarskoj 10 u Beogradu.

Izvor: Promo
Foto: BK

Aleksandar VučićDragomir J. KarićGabit SizdikbekovMilanka KarićNikola Selakovićotvaranje ambasade Kazahstanaprijem u vili JelenaTamara Vučić