WINTER OPENING: Otvorena zimska sezona u Kolašinu

Preko hiljadu ljubitelja zimskih aktivnosti uživalo je ovog vikenda u Ski centru Kolašin 1600 na manifestaciji "Winter opening" kojom je zvanično otvorena zimska sezona na Bjelasici.

Posetioce je zabavljala muzička zvezda Indira Forza (ex Colonia) koja je svojim energičnim nastupom atmosferu dovela do usijanja.

Vedro i sunčano vreme omogućilo je gostima da se otisnu u vožnju šestosedom do vrha Troglava i prepuste panoramskom razgledanju i čistom vazduhu na 2000 metara nadmorske visine.

Ski centar Kolašin 1600 otvoren je u februaru ove godine i u njega je do sada investirano 17 miliona evra. Kako je rekao direktor Skijališta Crne Gore, Miloš Popović, zajedno sa Ski centrom Kolašin 1450 na ovoj planini ljubitelji zimskih sportova imaće na raspolaganju ukupno oko 26 kilometara skijaških staza.

- Ove sezone imamo i dva kilometra novih staza. Sada ovo skijalište raspolaže sa 6,5 kilometara staza koje opslužuje najmodernija i najsavremenija šestosedna žičara. Zaključili smo ugovor za izgradnju još jedne žičare, koja će povezati skijališta 1600 i 1450, kao i za 15 kilometara dodatnih skijaških staza. Na kolašinskoj strani Bjelasice time će biti obezbeđeno 40 kilometara skijaških staza, čime će Kolašin biti konkurentna turistička destinacija u regionu - izjavio je Popović.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović, ocenio je da strateško opredeljenje Vlade jeste da stvara što bolju turističku ponudu za čiju realizaciju je izdvojila 140 miliona evra i da se vidi da nije reč o planovima niti o idejnim rešenjima već o konkretnim projektima koji se realizuju na dnevnom nivou.

- Sada je od tog novca opredeljeno 100 miliona evra za ugovore koji su već potpisani, tako da se svakodnevno unapređuju infrastruktura i staze - zaključio je Davidović.

On je dodao i da je Planom predviđeno da se ove godine dupliraju smeštajni kapaciteti u znatno kvalitetnijim oblicima kao što su hoteli sa četiri i pet zvezdica.

O značaju širenja turističke ponude na planinama govorila je i direktorka Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Željka Radak Kukavičić. Ona je istakla će unapređenje i razvoj planinskih centara motivisati turiste da dođu ne samo zimi, već i tokom letnje turističke sezone.

- Već sada znamo da je visoka zainteresovanost turista iz Austrije, Izraela, Francuske izražena za naša skijališta, a značajno je povećano interesovanje i iz zemalja regiona, posebno iz Srbije. Uz povoljne vremenske prilike očekujemo da pozitivni trendovi budu nastavljeni i u 2020. godini.

Skijališta Crne Gore imaju ugovor o saradnji sa Skijalištima Srbije pa će tako svi oni koji imaju sezonsku kartu za crnogorska skijališta moći da je koriste i ski centrima koji posluju u okviru preduzeća Skijališta Srbije. Takva saradnja planirana je i sa drugim državama u okruženju.

Zimska sezona u Ski centru Kolašin 1600 trajaće do 15. aprila do kada je planiran i niz zabavnih aktivnosti. Najavljeni su i koncerti Jelene Rozge, Dženana Lončarevića, Željka Samardžića, Lexington benda...

Izvor: Promo
Foto: Goran Doljančević, Mirjana Nikić/Promo

coloniaKolašinotvorena zimska sezonaski centarskijališta Crne Gore